Leesgroep

Vind je lezen leuk en ontspannend? Wil je graag andere lezers ontmoeten, over boeken praten en er meer over weten? Dan is deze leesgroep echt iets voor jou!

Leeservaringen delen met elkaar, dat is waar leesgroep VZW Gamma Herzele voor staat. 

Hoe?

  • De bib van Herzele zorgt via Route 42 voor een aantal exemplaren van het boek. Je kan er het boek ontlenen aan de balie.
  • Je leest het boek en je bent welgekomen in de bib op de vermelde datum.
  • Je kan deelnemen aan de bespreking met andere leden.

Waar?

De Wattenfabriek, Bibliotheek Solleveld 35, 9550 Herzele

Programma 2022-2023

Saša Stanišic - Herkomst
woensdag 7 september 2022 - van 19u30 tot 22u00

Vluchten is voor velen het enige middel om een oorlog te overleven. Dat was ook het geval voor de familie van Saša Stanišic. In 1992 vluchtten zijn ouders van Visegrad in het voormalige Joegoslavië naar Duitsland. Ze moesten hun land verlaten omdat zijn moeder moslima is en zijn vader christen. Met veel gevoel voor humor beschrijft hun zoon de voorvallen tijdens de vlucht en hun moeizame integratie in het gastland. Deze roman werd bekroond met de Deutscher Buchpreis 2019, de prijs voor het beste Duitstalige boek van dat jaar.

Lisa Weeda - Aleksandra
woensdag 16 november 2022 - van 19u30 tot 22u00

De namen Donbas en Loegansk zijn ons ondertussen al te goed bekend. In deze beklijvende familiesaga beschrijft de Nederlandse schrijfster Lisa Weeda de wortels van het conflict in het oosten van Oekraïne. Haar grootmoeder is afkomstig uit de Donbas en heeft als jong meisje de hongersnood in de jaren dertig en de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. De kleindochter keert terug naar het grensgebied om de familie te helen na een eeuw van oorlog en bezetting door de Russen. Een formidabel literair debuut.

Virginie Loveling - Een revolverschot
woensdag 1 februari 2023 - van 19u30 tot 22u00

We keren even terug naar eigen streek, meer bepaald naar het Oost-Vlaamse Nevele. Virginie Loveling (1836-1923) was niet alleen de tante van Cyriel Buysse maar ook veel bekender dan haar neef. Een eeuw geleden was ze de meest gelezen en gelauwerde Vlaamse schrijfster. In deze roman vertelt ze de tragische lotgevallen van twee zussen wier leven een onverwachte wending neemt wanneer ze allebei verliefd worden op dezelfde man. Een psychologische thriller en een Vlaamse klassieker die erom vraagt om herontdekt te worden.

Alex Schulmann - De overlevenden
woensdag 19 april 2023 - van 19u30 tot 22u00

Drie broers keren terug naar het vakantiehuis bij het meer waar twintig jaar geleden een ongeluk heeft plaatsgevonden dat hun leven voor altijd heeft veranderd. Ze hebben de as van hun overleden moeder mee om uit te strooien. Wat er precies is gebeurd komen we pas in de laatste bladzijden te weten. Met deze schitterend opgebouwde roman schreef de Zweedse schrijver Alex Schulman een boek van schrijnende schoonheid.

"De oorlog in Oekraïne heeft vele zekerheden onderuit gehaald en onze kijk op de wereld grondig veranderd. Die aardverschuiving is ook voelbaar in onze keuze van literatuur. Dit jaar is Oost-Europa opvallend aanwezig in deze leeslijst. Romans zijn immers spiegels waarin wij de wereld weerkaatst zien om hem beter te begrijpen." - Johan Gezels, begeleider leesgroep

Contactinformatie

bibliotheek@herzele.be of 053 73 74 44