De bijeneters : zeven variaties
De bijeneters : zeven variaties
Plusieurs formats:
Commentaires
Literatuur is als whisky
Peter Terrin schrijft verhalen om ad fundum uit te lezen
U wordt de hele tijd vergeleken: David Lynch, Willem Elsschot, Franz Kafka...
Niks mis mee. Al weet ik ook wel dat ik lang niet hun niveau haal. De vergelijking met Kafka vind ik zelfs lachwekkend. Recensenten willen nieuwe schrijvers wat graag catalogeren. En automatisch kom je dan bij vergelijkingen uit. Wat ik zelf fantastisch vind bij Lynch: hoe hij het aandurft de kijkers zelf het verhaal te laten maken. Ik speel ook graag met de klassieken. Albert Camus is tamelijk aanwezig in Schoonmaak of de lotgevallen van Abdullah en ikzelf. En na lezing van de twee kortste verhalen zul je zeggen dat ik Raymond Carver las. Zo kun je bijna elk verhaal zien als een hommage aan een groot voorbeeld. Maar: ik heb dat niet van tevoren bedacht. Het verhaal kwam eerst.
Het verhaal komt eerst. Waar begint het verhaal?
Een voorbeeld: De verdachte is begonnen met de moord op de Zweedse minister van buitenlandse zaken An…Lire la suite
Wie is bang van de boze buurman?
Het mooie aan verhalenbundels is dat er veel aan je verbeelding wordt overgelaten. De personages zijn niet tot in de details beschreven, het verhaal kan na de laatste punt nog onverwachte wendingen nemen in je gedachten. Als de verhalen indrukwekkend zijn, draag je ze nog dagen, soms weken of zelfs jaren mee. Als de verhalen overweldigend zijn, lig je wakker van de kronkels die je gedachten maken. Dat laatste presteert Peter Terrin in De bijeneters .
De bijeneters kreeg als ondertitel ,,Zeven variaties''. Het thema waarop gevarieerd wordt, is het motto van het boek, een citaat uit De vreemdeling van Albert Camus: ,,Ik dacht dat ik mij slechts hoefde om te keren om aan alles een eind te maken. Terrin legt zijn vreemdelingen vast op scharniermomenten. Zijn personages zijn moreel vervlakt, sociaal vereenzaamd of vastgeroest in een dwingend patroon.
Zo is er een man die er maar niet in slaagt waardig naar de hoeren te gaan, een reinigingswerker voor wie het afwerken van…Lire la suite
Angstaanjagende autisten
VERHALEN
De bijeneters
Peter Terrin 2006, De Arbeiderspers, Amsterdam, 171 blz., 14,95 euro, ISBN 90-295-6390-7.
(tijd) - 'Ik dacht dat ik mij slechts hoefde om te keren om aan alles een eind te maken.' Die zin uit 'De vreemdeling' van Albert Camus is het vertrekpunt voor het nieuwe boek van de angstwekkend onderkoelde Vlaamse auteur Peter Terrin (1968). 'De bijeneters' bundelt zeven sterke verhalen over de beklemmende absurditeit van het alledaagse. Niets is wat het lijkt, en niemand is te betrouwen. Vooral de verteller niet.
Peter Terrin wordt door literair journalisten gemakshalve tot de zogenaamde 'Dertigers' gerekend. Met die ietwat ongelukkige benaming - die verwijst naar hun huidige leeftijd en dus uiteraard gedoemd is om over een paar jaar onbruikbaar te worden - wordt de generatie jonge schrijvers bedoeld die steeds nadrukkelijker de plak zwaait in de Vlaamse letteren. Van hen wordt gezegd dat ze terugkeren naar authentieke, neorealistische verhalen…Lire la suite