Livre
Néerlandais

De bakker

Liesbet Slegers (auteur)
Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
De bakker bakt brood dat lekker en gezond is. In de bakkerij wordt het brood verkocht. Informatief prentenboek over het werk van de bakker, met kleine en paginagrote schilderingen in vrolijke kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Sujet
Bakkers, Beroepen
Titre
De bakker
Auteur
Liesbet Slegers
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2009
[26] p. : ill.
ISBN
9789044811629 (hardback)

Commentaires

In alle kleuterscholen wordt er wel eens een bezoekje gebracht aan een plaatselijke middenstander en in het thema 'beroepen' zal de bakker zelden ontbreken. De bakker beantwoordt perfect aan de verwachtingen van kleuterleid(er)sters die over dit boeiende beroep willen vertellen en hun kleuters willen voorbereiden op een bezoekje aan de bakker.
In een toegankelijke taal beschrijft Liesbet Slegers al het lekkers dat je bij de bakker kan kopen, welke kleren de bakker draagt tijdens het bakken en welke attributen en ingrediënten hij gebruikt. Daarna vertelt ze hoe een dag van de bakker eruitziet. Hierbij wordt ook de rol van de bakkersvrouw niet vergeten. Tenslotte krijgen de kleuters stap voor stap uitleg over het bakken van brood.
Op de elf linkerpagina's staan onder een kleine illustratie vier tot acht regels tekst in een vrij groot lettertype. Rechts worden op paginagrote, zwart omlijnde, kleurrijke tekeningen alle bezigheden van de bakker uitgebeeld.
Voor jong…Lire la suite
Vrij groot informatief prentenboek over het beroep c.q. de werkzaamheden van de bakker. Er wordt onder meer aandacht besteed aan zijn kleding, benodigdheden (ovenwanten, bakoven, ingrediënten, etc.), vroeg opstaan, het kneden van deeg, het bakken van brood in de oven en de verkoop in de winkel. De tekst – beschreven vanuit het perspectief van de kleuter – is vrij summier (ca. vijf regels per bladzijde) en op de linkerpagina afgedrukt. Daarboven is een kleinere vierkante illustratie afgedrukt in dezelfde techniek (dikomlijnde figuren, ingekleurd met gouache) als de paginagrote illustratie op de rechterbladzijde. De gestileerde tekeningen, bolle gezichten waarbij de expressie wordt weergegeven met enkele streepjes en puntjes, vormen in combinatie met het vrolijke kleurenpalet een aantrekkelijk visueel geheel. Gezien het grote formaat ook goed te gebruiken in groepsverband, op school of in de buitenschoolse opvang. In dezelfde opzet verschenen uitgaven over allerlei beroepen*. Stevige en…Lire la suite

De bakker

‘De bakker’ is een boekje uit een reeks van educatieve en informatieve prentenboeken voor kleuters. Elk boek behandelt een ander beroep. Eerder verschenen: De brandweerman, De juf, De kapper, De piloot, De politieman, De postbode en De tandarts. Elk kind eet brood, croissants of taarten en koekjes. Die worden gemaakt door de bakker. Stap voor stap leer je alles over de bakker: welke kledij hij draagt, wanneer hij opstaat en wat hij doet in de bakkerij. De dingen die hij daarbij nodig heeft en de vele ingrediënten die je in de bakkerij kan vinden worden voorgesteld. Het wordt al gauw duidelijk dat het beroep van bakker heel wat inhoudt en dat het brood dat je ’s morgens bij het ontbijt eet heel wat werk heeft gekost. Het boek bevat heel wat informatie en draagt bij tot de verrijking van de woordenschat. Het is geen doorlopend verhaal maar geeft een goed beeld van het beroep en wat er achter de schermen bij komt kijken. De illustraties zijn eenvoudig en in de typische stijl van Liesb…Lire la suite