Livre
Néerlandais

Waarom lig jij in mijn bedje?

Joke van Leeuwen (auteur)

Waarom lig jij in mijn bedje?

Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Een jongetje vraagt zijn knuffelbeer: ‘waarom lig jij in mijn bedje?’. De beer moet er uit. De beer gaat met dezelfde vraag naar de hond, die ook plaats moet ruimen. Hond op zijn beurt stelt deze vraag aan de volgende. Allemaal moeten ze plaats ruimen, tot er ééntje overblijft…die geen bedje heeft.
Titre
Waarom lig jij in mijn bedje?
Auteur
Joke van Leeuwen
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2011
[28] p. : ill.
Note
Leporelloboek
ISBN
9789045112305 (hardback)

Commentaires

Elke mens heeft recht op een huis. Dat staat in de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Een comfortabele slaapplaats hoort daar dus ook bij. En gelukkig is er ook steeds meer aandacht voor de huisvesting van dieren; ook zij hebben recht op een plek waar ze comfortabel en ongestoord kunnen slapen. Dat er wetten zijn, wil helaas nog niet zeggen dat er op dit front geen problemen meer bestaan. Zo kunnen we bijna dagelijks in de krant lezen dat er ver van huis, maar soms ook schrikbarend dichtbij, nog veel te winnen valt als het gaat over mensen zonder eigen slaapplaats. 
Van werkelijkheid naar fictie, meer in het bijzonder het nieuwe prentenboek van Joke van Leeuwen. Voor knuffelbeesten bestaat er geen enkele zekerheid over een slaapplaats. Beren, lappenpoppen, knuffeltijgers, troetelhonden, pluchen katten en ander knuffelbaars zijn overgeleverd aan de grillen van hun eigenaars. ‘Jij bent te groot en te warm. Ga maar in je eigen bedje liggen’, zegt een kind tegen de te…Lire la suite
Een jongetje met een grappige zwarte krul op zijn hoofd (of een slaapmutsje?) gaat naar bed. Hij gooit zijn beer uit bed – vindt hem te groot en te warm – en draagt hem op in zijn eigen bed te slapen. Beer stapt op zijn eigen bed af en ziet daar de knuffelhond liggen. ‘Waarom lig jij in mijn bedje?’ Na een korte dialoog stuurt beer de knuffelhond naar zijn eigen bed. Zo moeten alle knuffels een plekje opschuiven. Alleen voor de lappenpop is geen eigen bedje meer beschikbaar. Wat nu? Auteur en illustrator Joke van Leeuwen zet met een minimaal aantal woorden, krachtige tekeningen en een uitstekende vormgeving een sterk verhaal neer. De knuffelfiguren en hun bedjes, ieder met hun eigenheden, nemen een prominente plaats in op de illustraties met hun nachtblauwe achtergrond. De leporellovorm van het boek (stevig uitgevoerd op dik, glanzend papier) draagt bij aan het repeterende karakter van het verhaal – een aantrekkelijk aspect voor jonge kinderen – en geeft de omslag in het verhaal lette…Lire la suite

Waarom lig jij in mijn bedje?

De grote knuffelbeer is te groot om bij het kindje in bed te liggen en moet weer naar zijn eigen bedje. Zo ontstaat een waar domino-effect: grote beer zet de hond uit zijn bedje, de hond zet konijn uit zijn bedje, enzovoort. Tot er een lappenpopje overblijft zonder bed. Waar moet het popje nu naartoe? Het verbannen van de dieren uit de bedjes verloopt niet zonder grappige smoesjes op de steeds wederkerende vraag: “Waarom lig jij in mijn bedje?”. Het is fijn om samen met je koter steeds het antwoord te kunnen inzetten met een “Niet waar!”.
Het is een grappig boek met tekeningen die niet meer en niet minder dan elk woord van de tekst omvatten. Prachtig vind ik dat hoe Joke van Leeuwen dat doet. Ook zal je aangenaam verrast zijn als je het boek even wil doorbladeren. Het is namelijk zo dat er in feite slechts één heel erg lange bladzijde is, die opgevouwen wordt als een accordeon. Zo beleef je letterlijk en figuurlijk het keerpunt in het verhaal.
Het is naar mijn mening een p…Lire la suite

À propos de Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen (Johanna Rutgera van Leeuwen), née à La Haye le 24 septembre 1952 , est une écrivain, poète et illustratrice néerlandaise.

Biographie

Elle obtient de nombreux prix, dont le prix Herman de Coninck (poésie) en 2007 pour Andermans hond, le prix Constantijn Huygens en 2012 pour l'ensemble de son œuvre et le prix littéraire AKO en 2013 pour Feest van het begin.

Œuvres traduites en français

  • Tchip-tchip ! [« Iep ! »], trad. de Maurice Lomré, Paris, Éditions l’École des Loisirs, coll. « Neuf », 2000, 222 p. (ISBN 2-211-05071-9)
  • Libérez mon frère [« Bezoekjaren »], avec Malika…En lire plus sur Wikipedia