Toen mijn vader een struik werd

Joke Van Leeuwen (auteur)

Toen mijn vader een struik werd

Public cible:
9-11 ans et plus
Titre
Toen mijn vader een struik werd
Auteur
Joke Van Leeuwen
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2010
104 p. : ill.
ISBN
9789045110844 (hardback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Toda's vader is banketbakker, totdat op een dag alles verandert. In het zuiden is oorlog uitgebroken tussen de enen en de anderen. Toda's vader moet weg om het land te verdedigen. Gelukkig heeft hij het handboek 'Wat Elke Soldaat Moet Weten', waarin precies staat hoe hij zich kan verkleden als struik. Toda blijft met haar oma achter in de stad. Maar als het daar ook niet veilig meer is, wordt ze naar haar moeder gestuurd, die in een buurland woont. Tijdens haar reis maakt ze heel wat mee: Toda komt bij het Algemeen Belang terecht, ze ontmoet een soldaat die niet kan commanderen, een echte generaal en ze moet ook nog leren praten in een andere taal. Prachtig verhaal in de lijn van 'Deesje' en 'Iep!', waarbij tekst en tekeningen samen het verhaal vertellen. De auteur weet een heftig onderwerp luchtig en met humor te beschrijven. Haar taalspel, inlevingsvermogen en sympathie voor de personages zijn groot. Toda pakt je als lezer helemaal. Korte hoofdstukken; ruime bladspiegel. Met veel pe…Lire la suite

Toen mijn vader een struik werd

Toda, de afkorting van een veel langere naam met 4 x k erin, leefde alleen met haar vader, een bakker, voordat hij een struik werd (lees: opgeroepen werd voor de oorlog). Toda's moeder woont niet bij hen, Toda kent haar enkel van een foto. Er is oorlog uitgebroken tussen de enen en de anderen en vader moet de enen verdedigen. In een boekje met instructies ziet Toda tekeningen over hoe soldaten zich moeten verkleden, als struik bijvoorbeeld. Toda vraagt zich af hoe je je moet camoufleren in een stad: als brievenbus, als auto?
Als de situatie te gevaarlijk wordt, besluit haar oma - die nu bij haar woont - dat Toda beter naar het buitenland gaat, naar haar moeder. Dan begint voor Toda een zwerftocht in een vreemd land, waar vreemdelingen niet altijd welkom zijn. Aanvankelijk heeft ze een adres van haar moeder, maar dat speelt ze op de een of andere manier kwijt. Het verhaal neemt soms Deesjes-achtige trekken aan.
Ze valt in handen van mensensmokkelaars en komt in contact met …Lire la suite