Livre
Néerlandais

Ozo heppie en andere versjes

Joke Van Leeuwen (auteur)

Ozo heppie en andere versjes

Public cible:
6-8 ans et plus
Genre:
Titre
Ozo heppie en andere versjes
Auteur
Joke Van Leeuwen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2004
48 p. : ill.
ISBN
90-214-7335-6 9789021473352

Commentaires

De versjes die Joke van Leeuwen voor kinderen schreef, moest je tot nu toe vooral zoeken in haar verhalen. Voor deze bundeling koos ze er o.m. uit Een huis met zeven kamers, Deesje en Iep! Twaalf van de drieëndertig versjes in Ozo heppie verschenen nog niet eerder in boekvorm. Het opvallendst in deze versjes is het gebruik van spreektaal, meestal geschreven zoals je het uitspreekt. Grappig zijn ook de versjes om te mompelen als je niet in slaap kunt komen of als je niet goed wakker bent.

Het vrolijke karakter van veel versjes wordt versterkt door woordspelingen die ook van haar proza een wezenlijk kenmerk uitmaken. Als de ik haar drie stenen beeldjes heeft gelijmd, heeft ze een volentje, een veukentje en een vargeltje.


Natuurlijk is ook de combinatie tekst/tekeningen typisch Van Leeuwen. Het verst daarin gaat ze in 'Vliegen', waarin de getekende vliegen de tweede strofe bijna onleesbaar maken.

Al even kenmerkend is de houding van verwo…Lire la suite
Bundel met gedichtjes, sommige al eerder verschenen, andere zijn nieuw, door de auteur zelf verzameld voor deze bundel. De versjes gaan over allerlei gedachten die kinderen kunnen hebben, over alledaagse voorwerpen, zoals een antwoordapparaat en over fantasieën. Alle versjes zijn heel herkenbaar, hoewel ze vaak uit een onverwachte hoek worden benaderd, waardoor ze verrassend worden. De meeste zijn humoristisch, een enkele wat melancholiek. De gedichten die in verschillende rijmvormen zijn geschreven zitten taaltechnisch goed in elkaar. Geïllustreerd met niet eerder verschenen, eenvoudige, stevige, zwart-wittekeningen van de auteur zelf. Gekleurde omslagtekening. Vanaf ca. 8 jaar.