Livre
Néerlandais

Kukel

Joke van Leeuwen (auteur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Titre
Kukel
Auteur
Joke van Leeuwen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 1998
152 p. : ill.
ISBN
9789021473321 (hardback)

Commentaires

Josofus heeft zeven beroemde, zingende zussen. Omdat hij zo'n onhandige minkukel is, noemen ze hem Kukel. Hij zingt vreselijk vals en mag dus nooit met zijn zussen meezingen. Kukel voelt zich eenzaam en droomt dat hij een verloren zoon van de koningin is. Elk jaar op Jadag neemt de koningin van de bevolking geschenken in ontvangst. Kukel sluipt mee met zijn zussen, die voor de koningin mogen zingen, maar hij stuurt de boel in het honderd. Kukel is een gewone jongen, zonder bijzondere capaciteiten. Hij is soms onhandig maar ook bij de pinken, weetgierig en aanhankelijk. Omdat niemand zich met hem bezighoudt, voelt hij zich eenzaam. Hij fantaseert dat hij de miskende zoon is van de kinderloze koningin en stilaan begint hij dit zelf te geloven. Zijn inspanningen om bij haar te raken en haar dit te vertellen, zijn vertederend. Zijn fantasie stuwt hem vooruit en zal ten slotte leiden tot een situatie waarin hij zijn eenzaamheid overwint. Ook andere personages leiden een eenzaam bestaan. Ze…Lire la suite
Kukel, eigenlijk heet hij Josofus, heeft zeven zussen, die prachtig kunnen zingen. Hij mag nooit meezingen, want hij zingt vals. Ze hebben het altijd druk en Kukel is veel alleen. Hij heeft een levendige fantasie en schept zich een eigen droomwereld. Zo geeft hij zichzelf, als cadeau, aan de koningin en hoopt, dat hij haar kind mag worden, want dan is hij een prins en niet meer eenzaam. Veel van zijn droom komt uit, maar voordat het zo ver is, gebeurt er héél veel, want Kukel is nogal chaotisch bezig. Het verhaal is met veel vaart geschreven in een taal die bijzonder speels is met allerlei leuke vondsten. Toch gaat achter alle hilariteit medelijden schuil met het eenzame jongetje en de eenzame koningin, die toch altijd over 'Wij' moet spreken. De nette taal van de koningin, die als spraakgebrek overkomt, is grappig. De zwartwitte tekeningen die aansluiten op de fantasieën van Kukel, zijn functioneel, maar niet mooi. Een sprankelend en ontroerend boek voor kinderen vanaf ca. 9 jaar. Wi…Lire la suite

À propos de Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen (Johanna Rutgera van Leeuwen), née à La Haye le 24 septembre 1952 , est une écrivain, poète et illustratrice néerlandaise.

Biographie

Elle obtient de nombreux prix, dont le prix Herman de Coninck (poésie) en 2007 pour Andermans hond, le prix Constantijn Huygens en 2012 pour l'ensemble de son œuvre et le prix littéraire AKO en 2013 pour Feest van het begin.

Œuvres traduites en français

  • Tchip-tchip ! [« Iep ! »], trad. de Maurice Lomré, Paris, Éditions l’École des Loisirs, coll. « Neuf », 2000, 222 p. (ISBN 2-211-05071-9)
  • Libérez mon frère [« Bezoekjaren »], avec Malika…En lire plus sur Wikipedia