Livre
Néerlandais

Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand

Joke van Leeuwen (auteur)

Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand

Public cible:
9-11 ans et plus
Nadat hun huis is afgebrand, begint Reinier een dagboek. Hierin vertelt hij alles over de brand en over hun oude huis dat hij zo mist. Ook vroegere bewoners van het huis vertellen hun verhaal, zoals Ietje, Mitzi die op zolder ondergedoken zat tijdens de oorlog en Henke, die er als dienstmeisje werkte. Met veel kleurenillustraties. Vanaf ca. 9 jaar.
Sujet
Branden
Extra subject
Branden (jeugd)
Titre
Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand / tekst en illustraties Joke Van Leeuwen
Auteur
Joke van Leeuwen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2021 | Autres éditions
104 p. : ill.
ISBN
9789045125121 (hardback)

Commentaires

Nadat hun huis is afgebrand, bivakkeren Reinier en zijn ouders tijdelijk op een etage, in afwachting van een nieuw huis. Reinier mist de spullen en vooral ook zijn hamster die de brand niet heeft overleefd. Hij denkt ook vaak terug aan zijn knusse zolderkamertje. In een dagboek vertelt hij over hoe het met hem en zijn ouders gaat na de brand en haalt hij herinneringen op aan hun oude huis. ’s Nachts hoort hij de verhalen van drie meisjes die eerder op zijn zolder sliepen: het dienstmeisje Henke, de joodse Mitzi en Ietje. Het verhaal bevat veel illustraties, die soms, als strip bijvoorbeeld, het verhaal verder vertellen. Reiniers verhaal is afgebeeld op lijntjespapier. Het verhaal volgt mooi de gedachteassociaties van Reinier en zijn kinderlijke blik op de dingen is goed gevangen in taal. Heel mooi laat de auteur zien hoe we ons door ingrijpende gebeurtenissen opeens bewust worden van alles wat was en van wat waardevol is. Afwisselend en kleurrijk vormgegeven; alle illustraties zijn va…Lire la suite

Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand

De titel zegt het zelf al: dit boek is een dagboek van een jongentje wiens huis is afgebrand. Reinier en zijn ouders zijn aan de brand ontsnapt, maar de schade is groot. Ze zijn al hun spullen kwijt, en ook de hamster heeft de brand niet overleefd. Elk op hun eigen manier gaan ze om met het verlies in de brand. Tot Reinier 's nachts plots bezoek krijgt van enkele mysterieuze figuren. Ook zij vertellen hun verhaal. De geschiedenis van het huis komt tot leven...Joke van Leeuwen schuwt geen moeiijk thema's, en bewijst ook nu weer dat ze de leefwereld van kinderen goed begrijpt. Bevattelijk weet ze uit te leggen aan de jongste kinderen wat dat is, verdriet na het verlies. Hoe leg je uit dat je hamster in de brand is omgekomen en dat dat heel moeilijk is? Hoe ga je om met het leven zonder huis? Hoe voelt het om te moeten onderduiken? Zonder verpinken zet ze de moeilijkheden die Reinier voelt op papier, en raakt menig gevoelige snaar. Het verhaal omvat vele aspecten di…Lire la suite

À propos de Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen (Johanna Rutgera van Leeuwen), née à La Haye le 24 septembre 1952 , est une écrivain, poète et illustratrice néerlandaise.

Biographie

Elle obtient de nombreux prix, dont le prix Herman de Coninck (poésie) en 2007 pour Andermans hond, le prix Constantijn Huygens en 2012 pour l'ensemble de son œuvre et le prix littéraire AKO en 2013 pour Feest van het begin.

Œuvres traduites en français

  • Tchip-tchip ! [« Iep ! »], trad. de Maurice Lomré, Paris, Éditions l’École des Loisirs, coll. « Neuf », 2000, 222 p. (ISBN 2-211-05071-9)
  • Libérez mon frère [« Bezoekjaren »], avec Malika…En lire plus sur Wikipedia