Livre
Néerlandais

Iep!

Joke van Leeuwen (auteur)
Warre vindt een wezen dat lijkt op een vogel en op een meisje; hij neemt haar mee naar huis. Vanaf ca. 9 jaar.
Titre
Iep!
Auteur
Joke van Leeuwen
Langue
Néerlandais
Éditeur
[Amsterdam]: De Volkskrant, 2007 | Autres éditions
149 p. : ill.
ISBN
9789045104447 (hardback)

Commentaires

Ir zin zi vin die biekin die jie miet liezin. Iep! van Joke van Leeuwen is er zo een. Het boek werd bekroond met de meest prestigieuze jeugdliteraire prijzen, werd verfilmd in 2010 en is ondertussen aan zijn negentiende druk toe. Een tijdloze jeugdklassieker dus, die blijft verwonderen en ontroeren.
Met drie getekende lijnen begint van Leeuwen haar fantasieverhaal over vogelkenner Warre, die op een dag een vogelmeisje of mensvogeltje vindt onder een struik. Samen met zijn vrouw Tine besluit hij het te houden en op te voeden. Maar vogelige meisjes willen liefst van al uitvliegen. En dan begint het missen van iets wat je daarvoor nooit gemist hebt en de obsessieve zoektocht om nog een laatste keer ‘dag’ te zeggen. De zoektocht van een ouderpaar naar een kind dat ze nooit kregen, wordt ook de zoektocht van het meisje Loetje naar een gelijkgezinde, wordt ook de zoektocht van de redder... Zoeken ze een wonder? Een engel? Een beschermengel?
Iep! biedt een queeste v…Lire la suite
Warre vindt een wezen dat op een mens en een meisje lijkt. Hij neemt haar mee naar huis naar zijn vrouw Tine en er onstaat een hechte band tussen hen en het wezentje. Het vogelmeisje verdwijnt en het verdere verhaal bestaat uit een zoektocht met allerlei ontmoetingen en avonturen. Enorm fantasierijk boek in korte beeldende zinnen vol humor in taal en illustraties. Niets lijkt te dol. De hoofdpersonen in het boek hebben warmte voor eigen idealen en zijn wars van conventies. Het leven wordt genomen, zoals het komt. Gedachten, geuit via woorden, worden in hun uiterste consequentie getekend. Winnaar van een Zilveren Griffel 1997, Gouden Uil 1997 en de Woutertje Pieterseprijs 1997. Deze herdruk maakt onderdeel uit van de nieuwe achtdelige reeks die de Volkskrant ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de Woutertje Pieterseprijs uitgeeft: Schatkist van de jeugdliteratuur. De reeks wordt geproduceerd door Em. Querido’s Uitgeverij. Energierijk, humoristisch boek vol levenswijsheden. …Lire la suite

À propos de Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen (Johanna Rutgera van Leeuwen), née à La Haye le 24 septembre 1952 , est une écrivain, poète et illustratrice néerlandaise.

Biographie

Elle obtient de nombreux prix, dont le prix Herman de Coninck (poésie) en 2007 pour Andermans hond, le prix Constantijn Huygens en 2012 pour l'ensemble de son œuvre et le prix littéraire AKO en 2013 pour Feest van het begin.

Œuvres traduites en français

  • Tchip-tchip ! [« Iep ! »], trad. de Maurice Lomré, Paris, Éditions l’École des Loisirs, coll. « Neuf », 2000, 222 p. (ISBN 2-211-05071-9)
  • Libérez mon frère [« Bezoekjaren »], avec Malika…En lire plus sur Wikipedia