Livre
Néerlandais

Hee daar mijn twee voeten

Joke van Leeuwen (auteur)

Hee daar mijn twee voeten

Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
Gedichten over een gordeldier onder je bed, ongewild op je ouders lijken en Duits moeten praten tijdens de vakantie. Veertig, soms ook grappige gedichten met heel verschillende kleurenillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 11 jaar.
Titre
Hee daar mijn twee voeten / tekst en illustraties : Joke van Leeuwen
Auteur
Joke van Leeuwen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2019
53 p. : ill.
ISBN
9789045123677 (hardback)

Commentaires

Ongewild op je ouders lijken, met je blote billen op een naturistenterrein lopen, een nachtrust verstorend kwellig geestje en Duits moeten praten tijdens je vakantie. Dat gebeurt in deze bundel met veertig gedichten. Opvallend aspect is de gevarieerdheid. Naast de traditionele opbouw van poëzie in strofen zijn er veel varianten. Voor creatieve leerkrachten een uitgelezen mogelijkheid om met kinderen te dichten. De gekozen vorm bij de allergische reactie op een kat of het gedicht ‘zakkenwasser! krotenkoker! zwembadplasser! hakhoutstoker!’ zijn treffende voorbeelden. Van Leeuwen, meer dan 40 jaar schrijverschap en talloze bekroningen op de teller, heeft de gedichten in verschillende stijlen en met diverse materialen beeldend geïllustreerd. Voor ieders smaak is er wat: van een eenvoudig titelvers tot en met gedichten waarin humor, emotie, spitsvondigheid, verrassing of taalvirtuositeit rijkelijk aanwezig zijn. Onlangs verschenen bundels als ‘Poëzie hardop : 35 columns met 95 gedichten va…Lire la suite

Maffe aardrijkskundefeitjes

Janita Monna schrijft wekelijks over poëzie voor Trouw.

'Ja, zo is het ongeveer', zegt mijn zoon gniffelend en houdt het boek voor. Ik lees:

Je hebt ouders die van alles willen zeggen

die wat jij allang weet nog eens uit gaan leggen

of ze maken grapjes, meestal net te flauw

of dan krijg je dat gefoeter:

zit niet steeds op de computer

ga bewegen, want dat is zo goed voor jou.

Tuurlijk, dat is hoe kinderen over hun ouders denken. Dat wist ik ergens wel, maar was ik nu zelf zo'n zeur geworden?

Mijn zoon had zitten lezen in Joke van Leeuwen. In haar meest recente 'versjes', gebundeld in 'Hee daar mijn twee voeten'. Die werden geschreven voor kinderen vanaf een jaar of negen, maar iets oudere kinderen (mijn zoon is dertien) herkennen er ook van alles in. Net als volwassenen. In de 'Mislukte poging om iemand niet op z'n telefoontje te laten kijken', hoorde ik mijn eigen stem. In die opgewekt wanhopige poging om die aan een scherm gelijmde ogen weer eens de échte wereld in te laten…Lire la suite

À propos de Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen (Johanna Rutgera van Leeuwen), née à La Haye le 24 septembre 1952 , est une écrivain, poète et illustratrice néerlandaise.

Biographie

Elle obtient de nombreux prix, dont le prix Herman de Coninck (poésie) en 2007 pour Andermans hond, le prix Constantijn Huygens en 2012 pour l'ensemble de son œuvre et le prix littéraire AKO en 2013 pour Feest van het begin.

Œuvres traduites en français

  • Tchip-tchip ! [« Iep ! »], trad. de Maurice Lomré, Paris, Éditions l’École des Loisirs, coll. « Neuf », 2000, 222 p. (ISBN 2-211-05071-9)
  • Libérez mon frère [« Bezoekjaren »], avec Malika…En lire plus sur Wikipedia