Commentaires

Het is eind 1999, het nieuwe millennium staat voor de deur. De hoogbejaarde Ada verhuurt een kamer aan Lara, een jonge kunstenares. Wanneer Lara op haar kamer een oude foto van een meisje vindt, bewerkt ze die op haar computer zodat het een vrouw van vijftig wordt. Wat ze niet weet, is dat het meisje op de foto Ada's dochter is, die het contact met haar moeder twintig jaar geleden verbrak. Wanneer Lara de bewerkte foto aan haar huisbazin toont, is dit het begin van een groot misverstand. Ada begrijpt niet hoe Lara aan een foto van haar dochter komt. Betekent dit dat ze haar dochter binnenkort in het echt gaat terugzien? Lara heeft geen idee waarom de huisbazin zo van streek is.

Alles nieuw is een roman met beelden. Van Leeuwen wilde een verhaal vertellen met meer dan woorden alleen. Daarom heeft ze sommige passages niet verwoord, maar verbeeld. Ze maakt ook beelden van de woorden: ze speelt met typografie en indeling van de bladspiegel. Soms moet je het boek 360 graden …Lire la suite
Dit is de tweede volwassenenroman, na ‘Vrije vormen’ in 2002, van dit multitalent (1952, cabaretier, dichter, romanschrijver, kinderboekenschrijver, illustrator, zowel bekroond met Gouden Penseel als Griffel). In deze roman krijgt haar tekentalent ook een plaats. De tekst wordt niet alleen afgewisseld met tekeningen, maar ook met gephotoshopte afbeeldingen, getypte brieven en typografische woordbeelden. Deze voegen allemaal iets toe aan het verhaal, dat verder vrij traditioneel verteld wordt. In elkaar afwisselende hoofdstukken komen twee vrouwen aan het woord die in hetzelfde huis wonen: (in de derde persoon) de huisbazin Ada, een oudere vrouw die worstelt met het verlies van haar dochter aan een commune en (in de eerste persoon) haar huurster, een jonge kunstenares die vertelt over haar projecten en haar vriendje. Zoals de hoofdstukken gescheiden zijn (ook in stijl: modern versus gedateerd), leven de twee vrouwen langs elkaar heen. Het onvermogen om te communiceren wordt in diverse …Lire la suite

À propos de Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen (Johanna Rutgera van Leeuwen), née à La Haye le 24 septembre 1952 , est une écrivain, poète et illustratrice néerlandaise.

Biographie

Elle obtient de nombreux prix, dont le prix Herman de Coninck (poésie) en 2007 pour Andermans hond, le prix Constantijn Huygens en 2012 pour l'ensemble de son œuvre et le prix littéraire AKO en 2013 pour Feest van het begin.

Œuvres traduites en français

  • Tchip-tchip ! [« Iep ! »], trad. de Maurice Lomré, Paris, Éditions l’École des Loisirs, coll. « Neuf », 2000, 222 p. (ISBN 2-211-05071-9)
  • Libérez mon frère [« Bezoekjaren »], avec Malika…En lire plus sur Wikipedia