Wij gaan op berenjacht

Helen Oxenbury (dessinateur), Michael Rosen (auteur), Ernst Van Altena (traducteur)
Vier kinderen gaan met hun vader op berenjacht. Ze trotseren moedig de natuur, maar dan staan ze opeens tegenover een echte beer! Prentenboek met paginagrote aquarellen, afwisselend in zacht gekleurde en in grijze tinten. Vanaf ca. 4 jaar.
Sujet
Bang zijn
Extra subject
prentenboeken
Titre
Wij gaan op berenjacht
Dessinateur
Helen Oxenbury
Auteur
Michael Rosen
Traducteur
Ernst Van Altena
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
We're going on a bear hunt
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2019 | Autres éditions
[36] p. : ill.
Note
Omslag vermeldt tevens in logo: Wij gaan op berenjacht, 30 jaar
ISBN
9789025771652 (hardback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Commentaires

De klassieker Wij gaan op berenjacht van Helen Oxenbury en Michael Rosen werd voor het eerst in 1989 in het Nederlands uitgegeven. Deze 10de druk is een kleine hardkartonnen uitvoering. Vier kinderen gaan samen met hun vader op berenjacht en beleven onderweg allerlei spannende avonturen: dwars door het gras, de rivier, de modder, het donkere woud, een sneeuwstorm en tenslotte door een grot waar ze, jawel, een echte beer tegenkomen. Dan is het rennen om snel veilig thuis te komen.

De sterkte van dit boek ligt in de herhaling: elke nieuwe episode wordt ingeleid door "wij gaan op berenjacht, we gaan een hele grote vangen, wat een prachtige dag, wij zijn niet bang". Als vader en de kinderen iets tegenkomen (zoals het gras of het donkere woud), wordt er ook herhaald: "we kunnen er niet bovenover, we kunnen er niet onderdoor, o, nee, we moeten er wel dwars doorheen!" Kinderen vinden het heerlijk dat ze al zo snel 'mee kunnen praten' met het verhaal. Als voorlezer kun je je he…Lire la suite
In tekst en prent zien we hoe vier kinderen met hun vader op berenjacht gaan. Onderweg naar de grot van de beer moeten verschillende hindernissen worden overwonnen. Op de prenten toont ook de vader angst. Als ze in de grot zijn en daar de beer ontmoeten, vluchten ze en worden de hindernissen in omgekeerde volgorde in recordtempo genomen. Dit tempo komt duidelijk naar voren in het formaat van de prenten. Werden ze met veel aarzeling over twee dubbele pagina's op de heenweg genomen, op de terugtocht is een dubbele pagina voor alle obstakels voldoende. Het veilige plekje thuis, wanneer ook de voordeur gesloten is voor de beer, krijgt weer de volle ruimte over een dubbele pagina. De beer sloft daarna op de laatste dubbele bladzijde op het achterste schutblad mismoedig (te zien aan zijn houding en trieste kleuren) terug naar zijn hol. Het prentenboek is afwisselend uitgevoerd in fraai gekleurde waterverfillustraties en zwart/wit/grijsillustraties. De geluiden die bij de obstakels worden ge…Lire la suite

Wij gaan op berenjacht (met dvd)

Deze bestseller is aan zijn 25e druk toe maar het is wel de eerste druk met dvd. Het hele verhaal van de vader die met zijn vier kinderen (al dan niet) op berenjacht gaat, staat met geluid, muziek en bewegende beelden op deze dvd. De tekst is ingesproken met een sterk Hollands accent maar blijft verstaanbaar voor Vlaamse kinderoortjes. Voor kinderen die het verhaal al kennen is het leuk om de dvd nog eens te bekijken en te beluisteren.

Wij gaan op berenjacht (pop-up)

Deze veel bekroonde klassieker is intussen al 25 jaar een bestseller, maar heeft nog niets van zijn glans verloren. Op een prachtige dag gaan een vader en zijn vier kinderen wandelen, en ze maken er meteen een berenjacht van (klinkt veel spannender). Ze moeten een heel hindernissenparcours afleggen: door het hoge, wuivende gras, de diepe, koude rivier, de dikke, slikkerige modder, het diepe, donkere woud en zelfs de jagende, zwiepende sneeuwstorm. Dan vinden ze een donkere grot en zien ... een echte beer! Dat betekent: rechtsomkeer! Zo beleven ze de tocht in omgekeerde richting en het moet allemaal veel sneller, want de beer zit hen op de hielen.
Kinderen zijn nog steeds dol op dit verhaal en met deze feesteditie, een prachtig pop-upboek, wordt dit een driedimensionaal avontuur. Er is steeds een dubbele pagina in zwart-wit, gevolgd door een dubbele pagina in kleur met grote pop-up. De terugtocht wordt afgebeeld in miniatuurprenten en op de laatste dubbele pagina pronkt een grote…Lire la suite

Wij gaan op berenjacht (pop-up)

Het lijkt een schijnbaar doodgewone, saaie dag, die moet opgevrolijkt worden met een stevige wandeling, ingekleed als een berenjacht. Vader, zijn vier kinderen en de hond trekken dwars door het lange wuivende gras, door de diepe koude rivier, vervolgens door de dikke slikkerige modder, het diepe donkere woud en de jagende zwiepende sneeuwstorm. Ze moeten wel, want bij elke hindernis stellen ze hetzelfde vast. Ze kunnen er niet bovenover, ze kunnen er niet onderdoor, nee ze moeten er dwars doorheen. En dan staan ze in een nauwe donkere grot plots oog in oog met een heuse beer. In ijltempo vatten ze de tocht in omgekeerde richting aan, met de beer op hun hielen, terug naar huis waar ze zich diep onder de dekens verstoppen en besluiten nooit meer op berenjacht te gaan. Dit eenvoudige verhaal spreekt omwille van de herhaling en de knap uitgewerkte climax tal van jonge luisteraars aan en is na bijna twintig jaar niet meer weg te denken uit het boekenaanbod dat zich tot dit jonge publiek ri…Lire la suite

À propos de Helen Oxenbury

Helen Oxenbury est une autrice et illustratrice de littérature jeunesse, née en Angleterre en 1938.

Biographie

Helen Oxenbury a étudié à Londres dans des écoles d'art prestigieuses comme la Ipswich School of Art ou la Central School of Arts and Crafts.

En 1960, elle commence sa vie professionnelle en créant des décors de théâtre à Colchester en Angleterre, puis à Tel-Aviv en Israël en 1961.

En 1964, elle se marie à John Burningham.

Son premier livre, Numbers of Things, est publié en 1968 aux États-Unis.

Dans les années 1980, Helen Oxenbury crée Léo et Popi, œuvre adaptée par Marie-Agnès Gaudrat pour le magazine Popi édité par Bayard Jeunesse.

Sa carrière sera récompensée à maintes reprises. En 1992, elle reçoit le British Book Award dans la catégorie Illustrated Children's Book of the Year.

En 2020, elle est l'artiste sélectionnée pour représenter son pays, le…En lire plus sur Wikipedia