Livre
Néerlandais

Hadden de Grieken al raketten? : de geschiedenis van de ruimtevaart : van houten duif tot wonen op Mars

Govert Schilling (auteur), Tjarko Van der Pol (dessinateur), André Kuipers (auteur de l'introduction)

Hadden de Grieken al raketten? : de geschiedenis van de ruimtevaart : van houten duif tot wonen op Mars

Public cible:
9-11 ans et plus
Droomden de oude Grieken al van de ruimte? Wie was de eerste ruimtereiziger? Wonen wij in 2200? Maak een reis door de geschiedenis van de ruimtevaart. Uitgave in langwerpig, staand formaat met gedetailleerde kleurenillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Titre
Hadden de Grieken al raketten? : de geschiedenis van de ruimtevaart : van houten duif tot wonen op Mars
Auteur
Govert Schilling
Dessinateur
Tjarko Van der Pol
Auteur de l'introduction
André Kuipers
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, © 2020
96 p. : ill.
ISBN
9789024589968 (hardback)

Commentaires

Waar mensen in vroegere tijden alleen maar van droomden, is tegenwoordig heel gewoon: reizen door de ruimte. Deze verzorgde uitgave geeft een chronologisch overzicht van de ruimtevaart door de eeuwen heen. De auteur opent met pogingen uit de Griekse Oudheid, Chinese vuurpijlen en fantasieverhalen over o.a. Kepler, Jules Verne en Kuifje. Je leest over de Spoetnik, dieren als eerste ruimtereizigers (zoals het hondje Laika), satellieten, Joeri Gagarin, ruimtevaart in ons dagelijks leven, de eerste vrouw in de ruimte en de ruimtewedloop tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Bij iedere nieuwe gebeurtenis staat het jaartal vermeld. De drietrapsraket en de maanlander maakten reizen naar de maan mogelijk. De auteur vertelt over spaceshuttles, het ruimtestation ISS, André Kuipers, robotwagentjes op Mars en gaat zelfs door tot het jaar 2200. De uitleg is eenvoudig, verhelderend en stimulerend, met een vleugje humor. Meer dan eens wordt de lezer rechtstreeks aangesproken. De uitgave in l…Lire la suite

Hadden de Grieken al raketten?

Als absolute ruimtevaartleek kreeg ik dit boek in handen. En het moet gezegd: wat een aangename verrassing! Niet alleen de inhoud, maar ook de manier waarop Govert Shilling de geschiedenis van de ruimtevaart uitlegt, trok me aan. Geen hopen moeilijke, wetenschappelijke woorden, geen veel te technische uitleg, geen volgepropte bladzijden in een veel te klein lettertype, maar een laagdrempelige, verstaanbare uitleg met leuke weetjes die je honger doen krijgen naar meer. Dit allemaal in een taaltje dat aanvoelt als een (voorlees)verhaal. De vormgeving draagt hier zeker ook een grote steen aan bij. Het boek is smaller, maar langer dan het doorsneeboek. De grappige illustraties van van der Pol houden het geheel luchtig en vullen de tekst goed aan. Er zitten zelfs zoekopdrachten in verwerkt. Een aantal figuurtjes komen op elke bladzijde terug: aan de lezer om ze te zoeken. Daarbuiten zijn er ook nog drie (overbodige) spelletjes in het boek verwerkt.De chronologische ui…Lire la suite

À propos de Govert Schilling

CC BY-SA 4.0 - Image by Agaath

Govert Schilling, né le 30 novembre 1956 à Meerkerk, aux Pays-Bas, est un écrivain de vulgarisation scientifique et astronome amateur néerlandais.

Carrière

Govert Schilling est né le 30 novembre 1956 à Meerkerk, aux Pays-Bas. En 1982, il est devenu responsable du programme de l'ancien Zeiss Planetarium, à Amsterdam.

De 1987 à 1998, il a également été nommé à temps partiel en tant que responsable de programme à l'Artis Planetarium d'Amsterdam.

Il a beaucoup écrit pour le magazine Sky & Telescope et Science.

Honneurs

L'astéroïde (10986) Govert est nommé en son honneur.

En lire plus sur Wikipedia

Suggestions