Livre
Néerlandais

Hoe overleef ik (zonder) dromen?

Francine Oomen (auteur), Annet Schaap (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
Rosa (17) en haar vriendje Neuz zijn voor een tijdje uit elkaar. Ook al heeft Rosa het er vreselijk moeilijk mee, ze gaat op zoek naar een nieuwe droom. Of wordt het een nachtmerrie? Vanaf ca. 13 jaar.
Titre
Hoe overleef ik (zonder) dromen?
Auteur
Francine Oomen
Dessinateur
Annet Schaap
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2009
206 p. : ill.
ISBN
9789045109855

Commentaires

Rosa's puberleven gaat niet over rozen. Ze is zeventien en woont samen met haar zwangere moeder, haar halfbroertje Appie (zo noemt ze hem, in een aardige bui), haar stiefvader, haar adoptiezusjes Noa en Sascha met dochtertje Jade in een huis met een lunchroom eraan. De taverne draait goed, wat maakt dat de volwassenen het behoorlijk druk hebben. Gelukkig kan Rosa met haar gebroken hart bij haar vriendinnen terecht. Ze heeft namelijk afgesproken met haar vriendje Neuz om een tijdlang geen contact meer met elkaar te hebben. Er zijn natuurlijk ook kapers op de kust, zowel voor Rosa als voor Neuz, dus het is maar de vraag of ze het ooit nog goedmaken. Rosa gaat in op de avances van Georgio, een knappe Italiaan, maar dat helpt haar niet echt om haar eerste grote liefde te vergeten. Ondertussen hebben enkele van haar vriendinnen er ook een zootje van gemaakt. Joya is na een zoveelste ruzie van huis weggelopen met haar vriendje Dwight, Carmen worstelt met haar geaardheid en beste vriend Jona…Lire la suite
In dit twaalfde deel in de populaire 'Hoe overleef ik' (HOI)-serie* heeft Rosa (17) het moeilijk: ze heeft met haar vriendje Neuz afgesproken elkaar een aantal maanden niet te zien. Gelukkig weet ze zich omringd door loyale vrienden en vriendinnen. Als ze na een bezoek aan een discotheek in het ziekenhuis belandt, omdat ze een glas cola drinkt met het verdovende middel GHB, komt Neuz weer terug in haar leven. Rosa is een sympathieke meid, die zelf of in haar omgeving zowat alles meemaakt wat er in een puberleven maar de revue kan passeren. De aangekaarte problematiek wordt steeds aangestipt en niet echt uitgewerkt. Het is waarschijnlijk juist dit luchtige karakter dat de serie zo populair maakt bij (minder kritische) lezers. Net als in de overige delen bevat de tekst e-mails en msn-teksten. Opvallende fout in de tekst: het veelvuldig ontbreken van de verplichte komma tussen twee persoonsvormen. Vanaf ca. 13 jaar.

Suggestions