Livre
Néerlandais

Dertien rennende hertjes

Edward van de Vendel (auteur), Mattias De Leeuw (dessinateur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Wanneer Maantjes moeder even wegloopt om te telefoneren, springen er dertien blauwe hertjes uit de bloemenvaas. Ze noemen Maantje ‘Hertogin’ en verdwijnen even plotseling in de poster van een zee. Maantje wil haar moeder over de hertjes vertellen, maar haar broer Raf houdt haar tegen.
Titre
Dertien rennende hertjes
Auteur
Edward van de Vendel
Dessinateur
Mattias De Leeuw
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2012
153 p. : ill.
ISBN
9789058387967 (hardback)

Commentaires

Dertien rennende hertjes is een pareltje van een boek, waarin de prenten het verhaal evenzeer dragen als de tekst. Maantje zit rustig naar een blauwe vaas te staren wanneer er dertien even blauwe hertjes zich een voor een losmaken van de vaas. Maantje wil niet liever dan de hertjes delen met mama. Raf, haar oudere broer, die vaak vlammig en boos is, houdt haar echter tegen. Hij had vroeger ook een geheim dier. En sinds hij het tegen papa vertelde, heeft het hem niet meer bezocht. Maantje mag niemand iets vertellen over haar dier. Ze heeft weinig moeite met die geheimhouding. Maar als ze dacht dat zij en Raf naar elkaar toe konden groeien, heeft ze het mis. En na een tweede bezoek blijven ook bij haar de hertjes lang weg. Intussen fluistert Raf gemene opmerkingen over haar dier, waarvan hij denkt dat het heel vaak langskomt.
Wanneer mama vertelt dat papa en zij een volgend kindje verwachten, ontploft Raf. In een ontroerende, maar bijna pijnlijke scène probeert Maantje hem te …Lire la suite
Op een dag ziet het meisje Maantje ineens dertien kleine hertjes uit een vaas tevoorschijn komen. Ze rennen over haar arm en fluisteren ‘hertogin’ in haar oor. Het is het allermooiste wat ze ooit heeft gezien, en Maantje blijft zich daardoor nog lang bijzonder voelen. Zelfs de nare buien van haar explosieve broer Raf kan ze nu beter verdragen. Dan blijkt dat ook hij iets dergelijks heeft meegemaakt. Ze blijven er allebei naar verlangen hun geheime dier weer te zien. Het moment waarop dat uiteindelijk gebeurt, verandert hun beide levens voorgoed. Geschreven in korte, niet altijd makkelijke zinnen met mooie beeldspraak. Het midden van het verhaal verloopt wat traag – dit vraagt wellicht wat veel voor minder goede lezers – maar aan het slot weet de auteur de spanning weer goed op te bouwen tot een prachtige finale. De wasco-achtige, fantasierijke illustraties verlevendigen de tekst en vertellen hun eigen verhaal. De illustrator weet de emoties die de kinderen ervaren raak weer te geven. …Lire la suite

Dertien rennende hertjes

‘Dertien rennende hertjes’ van Edward van de Vendel en Mattias de Leeuw is een klein meesterwerk. Zelden vulden auteur en illustrator elkaar zo mooi aan als in deze beeldroman. Het is een prachtig boek dat jong en oud kan betoveren en meevoeren in een ongekende fantasiewereld.
‘Dertien rennende hertjes’ is een leesboek, maar ook een prentenboek. De prenten ondersteunen het verhaal, dat is geschreven in korte zinnen. Toch vraagt het voor beginnende lezers een inspanning om door te bijten en te blijven lezen omdat er soms wel moeilijke beeldspraak en inhoudelijke passages in voorkomen. Een voorbeeld:
Raf keek zoals hij heel vaak keek.
Met vonken in zijn ogen.
Papa noemde het Rafs ‘korte lontje’.
Zijn hersens vlogen soms zomaar in brand.
Aan zijn gezicht zag je dan
Dat er daarbinnen iets aangestoken was.
Klappertjes.
Of een bommetje.
Door het unieke concept van deze beeldroman worden jonge lezers gestimuleerd om verder te lezen…Lire la suite

Suggestions