Leesgroep

Leeservaringen delen met elkaar, dat is waar leesgroep VZW Gamma Herzele voor staat. Ze stelden een nieuw jaarprogramma samen met alweer een reeks boeiende boeken als onderwerp.
 

Bibliotheek De Wattenfabriek zorgt via Route 42 voor een aantal exemplaren van het boek welke je kan ontlenen aan de balie. Je leest het boek en je bent welgekomen in de bib op onderstaande data waar je kan deelnemen aan de bespreking met de andere leden.

de tuin van

 

 

  Woensdag  8 september 2021 20u.
  Giorgio Bassani   -   De tuin van de familie Finzi-Contini

 We beginnen met een klassieker uit de Italiaanse literatuur. De schrijver herinnert zich een villa omringd door een park in de buurt van Ferrara. In die villa woont de joodse familie Finzi-Contini die steeds meer de dreiging voelt van de fascisten in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. In deze geladen sfeer ontvouwt zich een prachtig liefdesverhaal dat verteld wordt in een heldere, poëtische stijl waarover een waas van weemoed ligt. Het boek werd in dezelfde stijl verfilmd door de Italiaanse regisseur Vittorio de Sica.

 

 

 

Waagstukken

 

  Woensdag 17 november 2021 20 u.
  C
harlotte Van den Broeck   -   Waagstukken

  Het prozadebuut van dichteres Charlotte Van den Broeck is niet onopgemerkt gebleven. Het werd alom geprezen door de kritiek en werd onlangs nog bekroond. In haar zoektocht naar architecten die zelfmoord pleegden omwille van mislukte gebouwen reisde ze de wereld rond. Het resultaat is een stilistisch hoogstaande en inhoudelijk grensverleggende beschouwing over slagen en mislukken in het leven. De schrijfster aarzelt niet om haar eigen creativiteit te bekijken in het licht van de tragische architecten. Want is niet alle scheppen een vorm van waaghalzerij?

 

 

 

Hamnet

 

  Woensdag 2 februari 2022 20 u.
  Maggie O’Farrell    -    Hamnet

De vrouw van Shakespeare is eeuwenlang voorgesteld als een hinderpaal voor de carrière van haar man. In deze aangrijpende roman brengt de Britse schrijfster daar verandering in. Ze toont een vrouw die speciale gaven heeft en haar man soms beter kent dan hij zichzelf kent. De dood van hun zoontje Hamnet (of Hamlet) zou hen voor altijd tekenen en aan de basis liggen van een van de grootste toneelstukken aller tijden. Een beklijvend portret van een uitzonderlijke vrouw die leefde naast een uitzonderlijke man.

 

 

 

 

de jaren

 

 

  Woensdag 13 april 2022 20 u.
  Annie Ernaux   -   De jaren

De opmerkelijkste roman die ons vorig jaar uit Frankrijk heeft bereikt, is ongetwijfeld “De jaren” van de bij ons vrijwel onbekende Annie Ernaux. In Frankrijk is ze evenwel een begrip. Dit boek is niet meer of minder dan een collectieve autobiografie van onze tijd. Over de periode 1941-2006 kijken we naar de wereld door de ogen van de schrijfster die op die manier de verloren tijd van een hele generatie weet vast te leggen. Een indrukwekkende prestatie.