Boek
Nederlands

Een ontgoocheling ; Het dwaallicht

Willem Elsschot (auteur), Vic van de Reijt (nawoord)
+1
Een ontgoocheling ; Het dwaallicht
×
Een ontgoocheling ; Het dwaallicht Een ontgoocheling ; Het dwaallicht

Een ontgoocheling ; Het dwaallicht

In de reeks:
Een ontgoocheling zou ook wel 'Twee ontgoochelingen' kunnen heten: De Keizer ziet niet alleen zijn zoon mislukken op de middelbare school, hij is zelf ook een mislukkeling, want hij weet met zijn miserabele sigarenfabriekje maar net het hoofd boven water te houden. Als hij inziet dat de maatschappij het op de volgende generatie nog minder begrepen heeft dan op de zijne, sterft hij dan ook dubbel o
Bevat
Titel
Een ontgoocheling ; Het dwaallicht
Auteur
Willem Elsschot
Nawoord
Vic van de Reijt
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2008 | Andere uitgaven
141 p.
ISBN
9789025363864 (hardback)

Besprekingen

Met Een ontgoocheling en Het dwaallicht worden hier twee korte verhalen gecombineerd die zich allebei zeer uitgesproken in Antwerpen situeren. Ze staan ook aan het begin en aan het einde van Elsschots literaire loopbaan en ze zijn zeer autobiografisch geïnspireerd. Maar dat laatste gaat natuurlijk voor het hele werk van Elsschot op. In Een ontgoocheling, geschreven in 1914, vertelt Elsschot over zijn jaren aan het Atheneum, die faliekant aflopen. Hij typeert er in de figuur van sigarenfabrikant De Keizer zijn vader. Die is ook voorzitter van de Lustige Whistspelers, maar ziet zich in die functie na een tijdje bedreigd. Het zou kunnen dat Elsschot er ook wat ervaringen van zichzelf als vader heeft in verwerkt. Dertig jaar later schrijft hij Het dwaallicht, waarin zijn alter ego Frans Laarmans drie Afghanen probeert te helpen om een zekere Maria van Dam te vinden in het Antwerpse schipperskwartier. Het geeft aanleiding tot enige religieuze uitwijdingen.
<…Lees verder
Dit boek is een heruitgave van twee korte verhalen van Willem Elsschot (pseudoniem van Alphons de Ridder, 1882-1960), ook opgenomen in zijn 'Verzameld werk'. Beide verhalen spelen zich af in Antwerpen aan de onderkant van de samenleving op verschillende momenten in de eerste helft van de twintigste eeuw. Ze zijn van 1921 en 1946. De thematiek is echter van alle tijden. In beide gevallen gaat het om mensen die niet vinden wat ze zoeken. De zoon uit 'De ontgoocheling' heeft geen succes in zijn carrière, en de vader wordt gepasseerd als voorzitter van de voor hem zo prestigieuze kaartclub. De drie donkere mannen uit 'Het dwaallicht' dwalen door Antwerpen zonder de vrouw te vinden naar wie ze op zoek zijn. Aardige heruitgave, maar de somberheid die juist in deze verhalen overheerst, zal anno 2008 niet elke lezer aanspreken. Met een informatief nawoord van Elsschot-kenner Vic van de Reijt. Kleine druk. Gebonden boekje op pocketformaat in de reeks 'Salamander Klassiek'.

Over Willem Elsschot

Willem Elsschot (pseudoniem van Alphonsus Josephus de Ridder) (Antwerpen, 7 mei 1882 – aldaar, 31 mei 1960) was een Belgische romanschrijver en dichter. Hij schreef poëzie en 750 pagina's proza, met als bekendste titels Lijmen/Het been (roman, 1923 en 1938) en Kaas (roman, 1933). Zijn beroep was reclameman.

Biografie

Elsschot werd in Antwerpen geboren als zoon in een bakkersgezin. Hij studeerde in Antwerpen aan de Antwerpse gemeenteschool in de Van Maerlantstraat, het Koninklijk Atheneum van Antwerpen en het Institut Supérieur de Commerce de l'État, later Rijkshandelshogeschool, alwaar hij in 1904 het diploma licentiaat in de handelswetenschappen behaalde. Tijdens deze studie was Elsschot lid van de studentenclub NSK (later Wikings-NSK) en schreef hij hiervoor het clublied. Hij maakte zijn studies aan het atheneum niet af omdat hij van school werd gestuurd. Op het atheneum kreeg hij les van Pol de Mont en …Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek