Torenhoog en mijlen breed : een toekomstroman

Tonke Dragt (auteur)
+1
Torenhoog en mijlen breed : een toekomstroman
×
Torenhoog en mijlen breed : een toekomstroman Torenhoog en mijlen breed : een toekomstroman

Torenhoog en mijlen breed : een toekomstroman

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Een geheimzinnige kracht brengt planeetonderzoeker Edu Jansen ertoe tegen de voorschriften in te landen midden in de Venuswouden, die "zijn als vuur zo heet, torenhoog en mijlen breed".
Extra onderwerp
SCI, Sciencefiction (jeugd), 12 J
Titel
Torenhoog en mijlen breed : een toekomstroman
Auteur
Tonke Dragt
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2018
299 p.
ISBN
9789025876609 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Edu is als planeetonderzoeker gestationeerd op Venus. In tegenstelling tot de anderen wordt hij onweerstaanbaar aangetrokken door de wouden die 'torenhoog en mijlen breed' zijn en waar erg geheimzinnig over wordt gedaan. Ondanks het verbod en onbewust van het feit dat hij daartoe ook telepathisch wordt beïnvloed, betreedt hij de wouden en ontmoet daar de Afroini. Centraal staan de wouden die zó adembenemend mooi en levend zijn, dat ze de mensen angst inboezemen. Spannend toekomstverhaal. Boeiende en sfeervolle schrijfstijl. De onderlinge gedachten en gevoelens hebben een voorname plaats in het geheel. De gedachten van Edu zijn, evenals de telepathische boodschappen, cursief gedrukt. Elk van de vier delen begint met een sfeervolle zwart-wittekening van de auteur. Paperbackeditie met een nieuw omslag. Vanaf ca. 13 jaar.

Torenhoog en mijlen breed

Dit boek zal een van de eerste science fiction boeken zijn die geschreven is in het Nederlands. Dat was in 1969. Nu dit boek in 2018 opnieuw wordt uitgegeven excuseert de schrijfster zich omwille van haar gekke gedachten over Venus. Zij heeft in haar boek namelijk een heel andere Venus geschapen dan die we tegenwoordig kennen. Toch stoort dit zeker niet. Integendeel, ik vind het boek actueler dan ooit nu we zo goed als midden in een vluchtelingencrisis zitten. Edu verlaat immers de heel erg veilige koepel om wezens met een andere cultuur te leren kennen. Hoewel ik als lezer ook erg benieuwd was naar de cultuur van Venus, moest ik wat op mijn honger blijven zitten. Venus wordt wel beschreven en de Afroini (venusbewoners) komen wat vertellen. Maar meer dan dit, gaat het boek gaat over de gevoelswereld van Edu, die anders is als andere onderzoekers. Maar ook dit is een heel interessante invalshoek. Het is een topboek dat de tand des tijds helemaal overleeft


Over Tonke Dragt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Winfried Walta voor Anefo

Antonia Johanna Willemina (Tonke) Dragt (Batavia, 12 november 1930) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Tonke Dragt werd geboren in Nederlands-Indië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zij samen met haar moeder en haar zussen ondergebracht in Tjideng, een interneringskamp voor vrouwen en kinderen. In het kamp is ze gaan schrijven, volgens eigen zeggen omdat er niets te lezen was.

Na de oorlog kwam zij met haar moeder en zusjes naar Nederland, waar ze – zoals veel Indische Nederlanders – niet echt warm werden ontvangen. Ze deed eindexamen HBS en ging naar de academie voor beeldende kunsten in Den Haag en haalde de akte tekenen A en B. Daarna ging ze tekenles geven en voor de klas vertelde ze vaak ook verhalen.

In 1958 debuteerde ze in het tijdschrift Kris Kras. De daarin gepubliceerde verhalen waren zo succesvol dat Dragt het aandurfde met Miep Diekmann te gaan praten en zo kwam ze tere…Lees verder op Wikipedia