Boek
Nederlands

Geheimen van het wilde woud

Tonke Dragt (auteur)
+1
Geheimen van het wilde woud
×
Geheimen van het wilde woud Geheimen van het wilde woud

Geheimen van het wilde woud

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De jonge ridder Tiuri wordt in zijn strijd voor het goede door duistere, geheimzinnige valleien gevoerd. Om het kwaad te verslaan krijgt hij veel te verduren. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Ridders
Extra onderwerp
avontuur
Titel
Geheimen van het wilde woud
Auteur
Tonke Dragt
Taal
Nederlands
Editie
25e dr.
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2009
469 p. : ill.
ISBN
9789025853181 (gebonden)

Besprekingen

Het zelfstandig te lezen vervolg op het ridderverhaal 'De brief voor de koning', winnaar van de Griffel der Griffels tijdens de vijftigste Kinderboekenweek in 2004. Ook dit verhaal kent acht delen, waarvan de eerste delen over de drie hoofdpersonen gaan: Tiuri, Piak en Ristridin. Na deel drie komen de verhaallijnen bij elkaar en loopt het geheel naar een climax. Stap voor stap worden de vele geheimen ontrafeld: van dichtgegroeide wegen t/m de oorlogsvoorbereidingen. De emoties van mensen worden erg knap beschreven: bijvoorbeeld van de jonge Tiuri en zijn strijd tegen het kwaad (onzekerheid/angst/verliefdheid), het haatgevoel van prins Viridian (met name het duel met zijn broer) en de middeleeuwse gedachten en ideeën. Eenvoudig, maar beeldend taalgebruik. Elk deel begint met een zwart-witte krijttekening van de auteur over een dubbele pagina. Op de schutbladen voor- en achterin zijn landkaarten opgenomen. Omslagtekening van de auteur. Luxe editie met linnen omslag. Vanaf ca. 10 jaar.

Geheimen van het Wilde Woud

'Geheimen van het Wilde Woud' is het vervolg op ‘De brief van de koning’ waarin we de jonge Tiuri volgen bij een geheime opdracht. Tijdens deze tocht legt hij vriendschap met Piak die vanaf dan zijn trouwe schildknaap wordt. Het is een goed idee dit boek eerst te lezen. Sla je dit over, dan heb je het eerste hoofdstuk nodig om wegwijs te geraken in de vele namen van ridders, kastelen, landen en wegen. En dat is wel even volhouden geblazen.In dit tweede verhaal ontmoeten we de 17-jarige ridder Tiuri en zijn schildknaap Piak in het voorjaar na hun vorige avontuur. Ze trekken naar kasteel Ristridin in het land Dagonaut om daar ridder Ristridin te ontmoeten na diens verkenningstocht door het Wilde Woud.  Ristridin daagt echter niet op. Ze ontvangen allerlei tegenstrijdige berichten en onze vrienden besluiten Ridder Ristridin achterna te reizen, het Wilde Woud in. Hij krijgt hierbij hulp van een oude bekende. Vanaf dan wordt het spannend. Over het Wilde Woud doen name…Lees verder

Geheimen van het Wilde Woud

Dit boek is een vervolg op ‘De brief van de koning’, waarin de zestienjarige Tiuri, na een heel avontuur, tot ridder wordt geslagen. Hij krijgt daar de opdracht om een brief te bezorgen aan Ridder Edwinem van Forrèstèrra. Op zijn tocht ontmoet hij Piak, die hem vergezelt.

In ‘Geheimen van het Wilde Woud’ volgen we weer Ridder Tiuri en zijn schildknaap Piak. Het verhaal speelt zich af in de koninkrijken van Dagonaut en Unauwen. Tiuri en Piak wachten op ridder Ristridin, die het Wilde Woud ging verkennen. Maar Ristridin komt niet opdagen. Dat is niet zo verwonderlijk want het Wilde Woud is zeer groot, zit vol gevaren en niemand durft zich er te wagen omdat er vele wilde geruchten hierover de ronde doen. Er zit voor Tiuri en Piak niets anders op dan Ridder Ristridin te gaan zoeken.

In het Wilde Woud ontdekken ze vele geheimen: rovers, Mannen in het Groen, bosgeesten en nog veel meer. Op hun zoektocht ontdekken ze nog iets. Prins Viridian, de koning van Eviellan, …Lees verder

Geheimen van het Wlde Woud

De queeste die begon in 'De brief voor de koning' wordt in dit boek voortgezet. Ridder Tiuri en zijn schildknaap Piak gaan op zoek naar ridder Ristridin, die samen met zijn vrienden het Wilde Woud introk en nooit terugkeerde in zijn kasteel. Hij verjoeg er de rovers, maar er wordt ook verteld over gevaarlijke stammen, bosgeesten, Mannen in het Groen en andere mysteries die hij in opdracht van de koning probeerde te ontsluieren. Ditmaal heeft de tocht van Tiuri geen duidelijke eindbestemming; hij gaat Ristridin achterna en ontdekt al snel dat het Wilde Woud een duister geheim verbergt. Prins Viridian, vorst van Eviellan, die in oorlog is met het land van koning Unauwen, bereidt er een grote slag voor. Tiuri heeft maar één doel: zo snel mogelijk de koning verwittigen, maar de verschillende bewoners van het Wilde Woud hebben allemaal hun eigen redenen om te proberen hem dat te beletten. Het boek bevat acht delen die telkens beginnen met een zwartwittekening van de schrijfster en die e…Lees verder

Over Tonke Dragt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Winfried Walta voor Anefo

Antonia Johanna Willemina (Tonke) Dragt (Batavia, 12 november 1930) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Tonke Dragt werd geboren in Nederlands-Indië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zij samen met haar moeder en haar zussen ondergebracht in Tjideng, een interneringskamp voor vrouwen en kinderen. In het kamp is ze gaan schrijven, volgens eigen zeggen omdat er niets te lezen was.

Na de oorlog kwam zij met haar moeder en zusjes naar Nederland, waar ze – zoals veel Indische Nederlanders – niet echt warm werden ontvangen. Ze deed eindexamen HBS en ging naar de academie voor beeldende kunsten in Den Haag en haalde de akte tekenen A en B. Daarna ging ze tekenles geven en voor de klas vertelde ze vaak ook verhalen.

In 1958 debuteerde ze in het tijdschrift Kris Kras. De daarin gepubliceerde verhalen waren zo succesvol dat Dragt het aandurfde met Miep Diekmann te gaan praten en zo kwam ze tere…Lees verder op Wikipedia