Boek
Nederlands

De goudsmid en de meesterdief : vrij naar Babinase balladen

Ook verschenen als Verhalen van de tweelingbroers

Tonke Dragt (auteur)
+1
De goudsmid en de meesterdief : vrij naar Babinase balladen
×
De goudsmid en de meesterdief : vrij naar Babinase balladen De goudsmid en de meesterdief : vrij naar Babinase balladen

De goudsmid en de meesterdief : vrij naar Babinase balladen

Ook verschenen als Verhalen van de tweelingbroers

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De tweelingbroers Jiacomo en Laurenzo lijken sprekend op elkaar. Maar ze zijn heel verschillend van aard. Jiacomo is edelsmid en Laurenzo meesterdief. Samen beleven ze allerlei sprookjesachtige avonturen. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Tweelingen
Titel
De goudsmid en de meesterdief : vrij naar Babinase balladen / tekst en illustraties Tonke Dragt
Ook verschenen als
Verhalen van de tweelingbroers
Auteur
Tonke Dragt
Uniforme titel
Verhalen van de tweelingbroers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2022
347 p. : ill.
ISBN
9789025883553 (hardback)

Besprekingen

Verhalen van de tweelingbroers is een verzameling verhalen die het midden houden tussen een picareske roman, een kinderboek en een sprookjesbundel. Hoofdpersonages Laurenzo en Jiacomo zijn tweelingbroers, onafscheidelijk en niet van elkaar te onderscheiden.
Een aantal van de elementen die Dragts boeken later zulke sterke literatuur zullen maken, worden hier al aangekondigd. De middeleeuwse wereld met zijn donkere burchten, strenge kasteelheren en schone jonkvrouwen, de toon en het verteltempo die van De brief voor de koning zo’n succes maken, zijn ook hier in de kiem aanwezig. Maar de invloeden en inspiratiebronnen van Verhalen van de tweelingbroers zijn diverser. De schrijfster maakt als het ware een grote collage van sprookjeselementen (tweelingbroers die elk een eigen weg gaan maar elkaar na hun avonturen opnieuw treffen, een koninkrijk dat in twee gespleten wordt door twist en tweedracht), oude volksverhalen (een herberg die door elfen wordt opengehouden…Lees verder
De tweelingbroers Jiacomo en Laurenzo lijken sprekend op elkaar. Maar ze zijn heel verschillend van aard. Jiacomo houdt van mooie dingen maken en is edelsmid. Laurenzo houdt van avonturen en reizen en is een meesterdief. Samen beleven ze vele sprookjesachtige avonturen in Babina. De twaalf verhalen hebben de sfeer van volksverhalen en sprookjes. De schrijfster noemt die ook als haar inspiratiebron en begint elk verhaal met een citaat of spreuk uit en bekend volksverhaal of sprookje. De originele, zwart-witte pentekeningen van de schrijfster geven een vleugje commedia dell'arte aan het boek. Uitgave met een sfeervolle omslagillustratie van Annemarie van Haeringen. Prachtig voorleesmateriaal vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.

Verhalen van de tweelingbroers

Dit is een heerlijk boek vol verhalen over de tweelingbroers Laurenzo en Jiacomo die als twee druppels water op elkaar lijken. Zelfs diep vanbinnen zijn ze hetzelfde, maar soms ook heel verschillend. In twaalf geweldige verhalen, die door korte bindteksten met elkaar verbonden worden, krijg je hun levensloop die soms samenloopt, zich dan weer scheidt wanneer ze vaststellen dat ze toch wel anders zijn om vervolgens opnieuw samen te komen. Beide jongens groeien op in Bainoe, de hoofdstad van Bábina. Laurenzo is heel ijverig en wordt een beroemde edelsmid, terwijl Jiacomo van reizen en avontuur houdt en slaagt als meesterdief. Samen worden ze koning van Tirania, een land waar iedereen altijd ruziet, ze worden allebei verliefd op dezelfde jonkvrouw die hen beiden voor de gek houdt, de vreemdste figuren kruisen hun pad en merkwaardige gebeurtenissen ontbreken niet.
De verhalen zijn ondertussen meer dan vijftig jaar oud, maar door de fictieve, tijdloze en sprookjesachtige setting zijn…Lees verder

Over Tonke Dragt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Winfried Walta voor Anefo

Antonia Johanna Willemina (Tonke) Dragt (Batavia, 12 november 1930) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Tonke Dragt werd geboren in Nederlands-Indië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zij samen met haar moeder en haar zussen ondergebracht in Tjideng, een interneringskamp voor vrouwen en kinderen. In het kamp is ze gaan schrijven, volgens eigen zeggen omdat er niets te lezen was.

Na de oorlog kwam zij met haar moeder en zusjes naar Nederland, waar ze – zoals veel Indische Nederlanders – niet echt warm werden ontvangen. Ze deed eindexamen HBS en ging naar de academie voor beeldende kunsten in Den Haag en haalde de akte tekenen A en B. Daarna ging ze tekenles geven en voor de klas vertelde ze vaak ook verhalen.

In 1958 debuteerde ze in het tijdschrift Kris Kras. De daarin gepubliceerde verhalen waren zo succesvol dat Dragt het aandurfde met Miep Diekmann te gaan praten en zo kwam ze tere…Lees verder op Wikipedia