Boek
Nederlands

Bert en Bart redden de wereld

Tjibbe Veldkamp (auteur), Kees de Boer (illustrator)
+1
Bert en Bart redden de wereld
×
Bert en Bart redden de wereld Bert en Bart redden de wereld
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Bert en Bart spelen dat ze de aarde redden met hun anti-Zurgh-vernietigingswapens, een gootsteen-plopper en stofzuigerbuis. Hun moeder pakt ze af, maar dan landen er echte Zurghs.
Titel
Bert en Bart redden de wereld
Auteur
Tjibbe Veldkamp
Illustrator
Kees de Boer
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2013
104 p. : ill.
ISBN
9789047705338 (hardback)

Besprekingen

Afgelopen jaar viel Tjibbe Veldkamp de eer te beurt om het Nederlandse Kinderboekenweekgeschenk te schrijven, samen met illustrator Kees de Boer. Het thema ‘Superhelden! Over dapper durven zijn’ bood tal van mogelijkheden, maar in dit nogal oppervlakkige verhaaltje is de plot bijzonder eenvoudig en weinig verrassend. Gewapend met ‘gootsteen-plopper’ en ‘stofzuigerbuis’ trekt het dappere duo Bert en Bart ten strijde tegen fictieve ruimtewezens, de Zurghs. Dat is echter buiten moeder Viola gerekend, die hun ‘wapens’ afneemt en ‘lieve’ activiteiten verzint voor het tweetal. De naïviteit van de goedbedoelende moeder staat in schril contrast met de twee schalkse kinderen. Toegegeven, vernieuwend is het allemaal niet, maar de humoristische uitwerking, in woord én beeld, maakt veel goed. Bert en Bart overtuigen als een dynamisch duo, in tegenstelling tot moeder Viola en buurmeisje Felicity, die flat characters blijven. Vervolgens verliest Veldkamp duidelijk het overzicht, en plaatst hij moed…Lees verder
Bert en Bart houden van ruimtewezens en van schieten. Ze doen alsof de Zurghs de aarde aanvallen en dat zij de Zurghs verslaan. Maar met hun moeder Viola in de buurt is dat niet zo makkelijk. Zij pakt hun wapens af en wil dat haar zoons lief zijn. Ze moeten elfjes schilderen, de vlinderdans doen en boomknuffelen. Maar dan vallen de Zurghs echt de aarde aan! En dan blijkt het best handig dat de jongens zo goed zijn in doen alsof. Fantasierijk en humorvol verhaal dat in 2011 als Kinderboekenweekgeschenk verscheen. In deze editie staan de illustraties van Kees de Boer in vrolijke kleuren. Het boekje is uitgebreid met stripjes achterin en informatie over de Zurghs. Dit maakt het extra aantrekkelijk voor kinderen om zelf te lezen. De ruime bladspiegel en het grote lettertype helpen daar ook aan mee. In 2012 verscheen een tweede boek over Bert en Bart: ‘Bert en Bart en de zoen van de zombie’*. Zie ook www.bertenbart.nl. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Over Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp (19 oktober 1962 te Groningen) is een Nederlandse schrijver.

Biografie

Tjibbe Veldkamp studeerde psychologie in Groningen. Hij werd wetenschapper. In 1988 gaf iemand hem de suggestie om eens kinderboeken te gaan schrijven. Na het lezen van Het marsepeinen varkentje van Russell Hoban wist hij dat hij ook zoiets wilde maken. In 1990 begon hij hier serieus mee en in 1992 verscheen zijn eerste boek, Een ober van niks. Dit maakte hij in samenwerking van illustrator Philip Hopman, met wie hij nog meerdere boeken zou maken. Ook werkt hij samen met illustrator Kees de Boer.

Van 1993 tot 2000 werkte Tjibbe Veldkamp voor Disneytijdschriften, waar hij schreef voor de Donald Duck en Disneyland. Sinds 2001 is hij fulltime schrijver en vertaler.

In oktober 2010 maakte de Bond tegen het vloeken zich boos om het taalgebruik in het kinderboek Tiffany Dop uit 2009. In een reactie van…Lees verder op Wikipedia

Suggesties