Boek
Nederlands

Steden : verhalen onderweg

Stefan Hertmans (auteur)
+1
Steden : verhalen onderweg
×
Steden : verhalen onderweg Steden : verhalen onderweg

Steden : verhalen onderweg

In de reeks:
Titel
Steden : verhalen onderweg
Auteur
Stefan Hertmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2007
253 p. : ill.
ISBN
9789023425885

Besprekingen

De Vlaamse dichter, prozaïst en esayist Hertmans (1951) bundelde en herschreef een aantal erudiete, inspirerende verhalende essays over Europese steden als Triëst, Dresden, Bratislava, Marseille, Salzburg, T¨ubingen en Wenen. Uitgangspunt is steeds een bezoek aan een stad. Maar ook wat schrijvers, uit die steden afkomstig of er tijdelijk verblijvend, er over schreven speelt mee. Hertmans wil ontsluiering van het geheim van die steden. Hij kijkt naar hun geschiedenis en de neerslag daarvan in architectuur, schilderkunst, letteren en dagelijks leven. Zijn uitgangspunt is subjectief. Steeds opnieuw bepaalt Hertmans zijn plaats als een zich gewennende vreemdeling. De noodzakelijk fragmentarische verhalen vormen samen een gebroken spiegel van het huidige veranderende Europa. Daarom betreft het sterkste verhaal Sydney. Juist omdat het als enige buiten Europa speelt, kadert het de essays over de diverse Europese steden. Paperback; kleine druk.

Over Stefan Hertmans

Stefan Hertmans (Gent, 31 maart 1951) is een Belgisch schrijver, dichter en essayist.

Levensloop

Hij is auteur van een literair en essayistisch oeuvre (poëzie, roman, essay, theatertekst, kortverhaal) dat hem in binnen- en buitenland bekend maakt. Zijn gedichten en verhalen verschenen in het Frans, Spaans, Italiaans, Roemeens, Kroatisch, Duits, Bulgaars.

Hertmans doceerde aan het Stedelijk Secundair Kunstinstituut Gent en de Koninklijke Academie voor Schone kunsten (KASK, Hogeschool Gent) en leidde er het Studium Generale tot oktober 2010. Hij gaf lezingen aan de Sorbonne, de universiteiten van Wenen, Berlijn en Mexico City, Library of Congress (Washington), University College London.

Zijn werk verscheen onder meer in The literary Review (Madison) The Review of contemporary fiction (Illinois) en Grand Street (New York). Hertmans werkte mee aan tijdschriften zoals Raster, De Revisor<…Lees verder op Wikipedia