Boek
Nederlands

De blinde stoker van de hamam van Fez

Stefan Hertmans (auteur)

De blinde stoker van de hamam van Fez

Genre:
Titel
De blinde stoker van de hamam van Fez
Auteur
Stefan Hertmans
Taal
Nederlands
Uitgever
[Plaats van uitgave niet vastgesteld]: Confituur, 2017
31 p.
Aantekening
Uitgave naar aanleiding van de Dag van de onafhankelijke boekhandel op 12/12/2017
ISBN
9789403115405 (hardback)

Besprekingen

Sensuele prikkelingen in Marokko

Novelle. Stefan Hertmans schreef met De blinde stoker van de hamam van Fez een sensuele en zintuiglijke novelle, die net niet over het randje van de schoonschrijverij duikelt.

Het is een loffelijke gewoonte van de groep onafhankelijke boekhandels in Vlaanderen. Elk jaar zet het verbond een Vlaamse auteur ertoe aan een nieuw kort verhaal op papier te zetten, om dat vervolgens in boekvorm uit te brengen. Voorzichtig drukt Confituur daarmee het spoor van het befaamde Boekenweekgeschenk in Nederland. Het betekent meer dan zomaar een zoethoudertje voor de lezer, die het in de week van 12 december nagenoeg cadeau krijgt bij een bezoek aan een van de 24 winkels.

Na Annelies Verbeke, Geert van Istendael en Peter Terrin is het bijna logisch dat nu Stefan Hertmans is aangezocht. Sinds Oorlog en terpentijn (2013) en De bekeerlinge (2016) beleeft de auteur een modern sprookje en is hij een goudhaantje in de boekhandel geworden. Literatuurkenners hadden onderdelen van zijn rijkvertakte en erudiete oeuvre natuurlijk al langer in de kast staan.

De blinde stoker van de hamam van Fez is meer dan zomaar een geleg…Lees verder

Over Stefan Hertmans

Stefan Hertmans (Gent, 31 maart 1951) is een Belgisch schrijver, dichter en essayist.

Levensloop

Hij is auteur van een literair en essayistisch oeuvre (poëzie, roman, essay, theatertekst, kortverhaal) dat hem in binnen- en buitenland bekend maakt. Zijn gedichten en verhalen verschenen in het Frans, Spaans, Italiaans, Roemeens, Kroatisch, Duits, Bulgaars.

Hertmans doceerde aan het Stedelijk Secundair Kunstinstituut Gent en de Koninklijke Academie voor Schone kunsten (KASK, Hogeschool Gent) en leidde er het Studium Generale tot oktober 2010. Hij gaf lezingen aan de Sorbonne, de universiteiten van Wenen, Berlijn en Mexico City, Library of Congress (Washington), University College London.

Zijn werk verscheen onder meer in The literary Review (Madison) The Review of contemporary fiction (Illinois) en Grand Street (New York). Hertmans werkte mee aan tijdschriften zoals Raster, De Revisor<…Lees verder op Wikipedia