Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Als op de eerste dag : roman in verhalen

Stefan Hertmans (auteur)

Als op de eerste dag : roman in verhalen

Titel
Als op de eerste dag : roman in verhalen
Auteur
Stefan Hertmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2001
189 p.
ISBN
90-290-6902-3

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

'Als op de eerste dag', een roman-in-verhalen van Stefan Hertmans

'Als op de eerste dag', een roman-in-verhalen van Stefan Hertmans

De zwarte engel van het eerste ogenblik

Als op de eerste dag, het nieuwe boek van Stefan Hertmans, een roman-in-verhalen, krioelt van de intrige en de gebeurtenissen. Het is een wreed boek, of toch niet?
@:

Stefan Hertmans

Als op de eerste dag

Meulenhoff, Amsterdam, 190 p., 665 frank.

Met geweld is het vreemd gesteld. Het heeft een merkwaardige status gekregen. Zeker nu ook kunstenaars en academici geweld almaar vaker opvoeren in hun bezigheden - in films, schilderkunst, boeken, academische geschriften en in cursussen. Heeft dat van doen met het makkelijker outen van fascinaties - dankzij nog zo'n merkwaardig verschijnsel: de tolerantie? Of willen deze deeltijdse ethici slechts een maatschappelijk verschijnsel aan de orde, dan wel aan de kaak stellen - met dan weer allerlei andere vragen van dien, zoals: voert het opvoeren van geweld het geweld op of niet?

Over de invoer v…Lees verder

De hel in het paradijs

Vrijdag wordt Stefan Hertmans vijftig. En er ligt net een nieuwe roman van hem voor, Als op de eerste dag , of beter nog: een roman-in-verhalen. Reden te over om de schrijver op te zoeken en eens flink door te bomen over zijn thema's, het schrijven, zijn vroeger werk en zijn spoken.

,,Napalm over Merelbeke,'' schreef Stefan Hertmans in een e-mail aan een vriend toen hij de laatste hand had gelegd aan zijn nieuwe roman Als op de eerste dag . In gedachten zag hij de gebombardeerde wereld van het jongetje dat het vermeende paradijs had zien opdoemen in Merelbeke, een plek die in werkelijkheid een alledaagse Vlaamse randgemeente bleek te zijn.

Verketterde de schrijver in drie digitale woorden zijn vorige, veelgeprezen roman? Welnee. Het centrale idee van Naar Merelbeke , het pleidooi voor de verbeelding boven de autobiografie, gaat hem nog altijd ter harte: ,,Wie zijn verhaal bij elkaar liegt, vertelt wellicht meer waarheid omtrent zichzelf,'' zegt Hertmans.

,,Iemand die aan het fantaseren slaat, verraadt vaak meer over zichzelf dan iemand die heel objectief de feiten op een rijtje denkt te zetten. Regisseren doen we sowieso.'' Hertmans had er behoefte aan om afstand te nemen van Naar Merelbeke , om een einde aan die verbeeldingswereld te maken. Zij…Lees verder

Met Naar Merelbeke schreef Stefan Hertmans een sprankelende roman over een jongetje dat geleidelijk aan zijn geloof verliest. Hoe groot dat verlies is, wordt duidelijk in Als op de eerste dag, een 'roman in verhalen' waarin de personages wanhopig en stuurloos op zoek zijn naar nieuwe vormen van sacraliteit. Het resultaat is een ongemeen hard, maar tegelijkertijd subtiel en bijwijlen erg poëtisch boek.

Als op de eerste dag bevat drie triptieken van telkens drie verhalen, waarin de personages respectievelijk in de late kinderjaren, de puberteit en de volwassen levensfase gesitueerd worden. De verhalen kunnen probleemloos als afzonderlijke entiteiten gelezen worden: ze hebben een autonome verhaalontwikkeling en de personages verschillen dikwijls van verhaal tot verhaal. Ook de triptieken kunnen als een eenheid beschouwd worden. Voor elk van de drieluiken heeft Hertmans namelijk een eigen toon en stijl weten te vinden, telkens aansluitend bij de ontwikkelings…Lees verder
Deze nieuwe 'roman' van de Vlaamse schrijver (1951), de opvolger van het bekroonde 'Naar Merelbeke' uit 1994*, bestaat uit drie afdelingen die gaan over de jeugd, de gymnasiumtijd en de (gevorderde) volwassenheid van een jongen die meestal Simon heet. Iedere afdeling bestaat uit drie verhalen die min of meer los van elkaar staan, maar waarin steeds de obsessie voorkomt van 'de eerste keer' dat hij iets ziet, voelt, doet etc. De eerste keer is de zuiverste ervaring. De verhalen zijn echter heel concreet en soms amusant, maar hebben meestal een gruwelijk einde. Geweld, seks, en onvervuld verlangen dat het leven kapot maakt, spelen een steeds grotere rol. Sommige beelden zijn nogal clichématig en sommige zinnen keren zelfs terug, maar het boek intrigeert de lezer. Kleine, maar vrij vette en niet te compacte druk.

Over Stefan Hertmans

Stefan Hertmans (Gent, 31 maart 1951) is een Belgisch schrijver, dichter en essayist.

Levensloop

Hij is auteur van een literair en essayistisch oeuvre (poëzie, roman, essay, theatertekst, kortverhaal) dat hem in binnen- en buitenland bekend maakt. Zijn gedichten en verhalen verschenen in het Frans, Spaans, Italiaans, Roemeens, Kroatisch, Duits, Bulgaars.

Hertmans doceerde aan het Stedelijk Secundair Kunstinstituut Gent en de Koninklijke Academie voor Schone kunsten (KASK, Hogeschool Gent) en leidde er het Studium Generale tot oktober 2010. Hij gaf lezingen aan de Sorbonne, de universiteiten van Wenen, Berlijn en Mexico City, Library of Congress (Washington), University College London.

Zijn werk verscheen onder meer in The literary Review (Madison) The Review of contemporary fiction (Illinois) en Grand Street (New York). Hertmans werkte mee aan tijdschriften zoals Raster, De Revisor<…Lees verder op Wikipedia