Titel
Het geschenk
Auteur
Sebastian Fitzek
Vertaler
Michel Bolwerk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Das Geschenk
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, copyright 2020
335 p.
ISBN
9789044360547 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Het geschenk

Eerste zin. Hij was naakt en werd in tweeën gespleten.

 

 

 

Milan Berg lijdt aan volledige alexie, een zware vorm van analfabetisme. Op geen enkele manier slaagt hij erin om te leren lezen, en dat heeft van jongs af zijn leven bepaald. Hij is er zelfs door in de criminaliteit beland. Op een dag stop een auto voor zijn neus. Op de achterbank zit een pubermeisje dat een briefje tegen het raam drukt. Ook al begrijpt Milan niet wat erop staat, hij beseft wel dat het een hulpkreet is. Dan komt er een eis om losgeld. Samen met zijn vriendin Andra gaat Milan op zoek naar het meisje. Het wordt duidelijk dat deze zaak met Milans jeugd te maken heeft, maar zijn herinneringen daaraan zijn erg bedrieglijk. En waarom biedt een onbekende Milan pillen aan waardoor hij weer zou kunnen lezen? Wat heeft de code die Milan in zijn jeugd gebruikte te maken met de boodschappen die de ontvoerde voor hem achterlaat?

Het geschenk begint met een scène waarin het hoofdpersonage na een brutale aanranding zijn verhaal begint te vertellen. En…Lees verder

De verteller begint het verhaal met Milan, de hoofdpersoon, die in de gevangenis door celgenoten misbruikt wordt, reden: hij zit vast voor kindermoord. Aan het einde wordt hij opgehaald. Daartussenin zitten twee weken waarin over Milan, Zoë, Jakob wordt verteld en over hun doen en laten. Milan is analfabeet, dat weet hij goed te verbergen, ook voor zijn vriendin Andra. Op de fiets ziet Milan een meisje (Zoë) in een auto, dat om hulp schreeuwt door een papier in code tegen de ruit te houden. Milan herkent de code. Zo gaat hij naar haar op zoek, nadat hij door de ontvoerder, ene Jakob, gebeld werd. Milan had een psychopathische opa en vreest zijn slechte genen te hebben. Milan’s moeder kwam om in de brand van hun huis, Milan zelf viel van de keldertrap en hield er letsels over. Het ‘geschenk’ zit in een doosje, dat hem door een oude man overhandigd werd en dat hem zou helpen om (weer) te kunnen lezen. Die man blijkt hem na zijn val als kind aan zijn hersenen geopereerd te hebben. Het ve…Lees verder

Over Sebastian Fitzek

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Jonas Rogowski

Sebastian Fitzek (Berlijn, 13 oktober 1971) is een Duitse schrijver en journalist. Zijn eerste boek (De therapie) was in 2006 een bestseller in Duitsland en verdreef De Da Vinci Code van de eerste positie.

Bibliografie

Daarnaast heeft hij een bijdrage geleverd aan de volgende verhalenbundels:

  • Tierische helden, 2008
  • Mord am Hellweg IV, 2008
  • Tödliche Gaben, 2009
  • P.S. Ich Töte Dich, 2010 (Het titelverhaal is geschreven en de overige verhalen zijn geselecteerd door Sebastian Fitzek)
  • Weißer Schnee, rotes Blut, 2010