Boek
Nederlands

Kareltje gaat logeren en andere voorleesverhalen

Rotraut Susanne Berner (auteur), Elly Schippers (vertaler)
+1
Kareltje gaat logeren en andere voorleesverhalen
×
Kareltje gaat logeren en andere voorleesverhalen Kareltje gaat logeren en andere voorleesverhalen

Kareltje gaat logeren en andere voorleesverhalen

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Ruim twintig verhaaltjes over het haasje Kareltje. Hij moet op tijd naar bed, verveelt zich, gaat logeren en op schoolreisje. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Kleuters
Titel
Kareltje gaat logeren en andere voorleesverhalen
Auteur
Rotraut Susanne Berner
Vertaler
Elly Schippers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Neue Karlchen-Geschichten
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2014
62 p. : ill.
ISBN
9789045116006 (hardback)

Besprekingen

Kareltje is een kleuter van vier. Behalve een paar lange oren, een stel konijnentanden en zes snorharen ziet hij er volkomen menselijk uit. Zelfs zijn lievelingseten ondersteunt zijn ambiguïteit, want hij is gek op worteltjes en chocolade. De Duitse auteur en illustrator Rotraut Susanne Berner voegt met Kareltje gaat logeren vijfentwintig korte anekdotes uit het leven van Kareltje toe aan de reeks bestaande verhalen over dit kleuterkonijntje.
Rotraut Susanne Berner neemt de lezer onmiddellijk mee in het verhaal. Met een geanimeerde dialoog tussen Kareltje en zijn omgeving zet ze je midden in de actie. ‘Het is hoog tijd om te gaan slapen’ zegt papa. ‘Ik ga vandaag niet slapen’ zegt Kareltje. ‘Ik blijf de hele nacht op.’ De toon is gezet. Slechts enkele zinnen omkaderen de dialogen, direct en krachtig, om de context te schetsen. Bovendien geven deze dialogen moeiteloos de sfeer weer in het gezin, en bij uitbreiding de familie. De onbevangen blik waarmee de ouders Kareltjes …Lees verder
25 korte voorleesverhalen met Kareltje als hoofdpersoon. Hij is afgebeeld als een haas en doet dingen die peuters ook doen: hij is dwars, koppig en ontdekt de wereld. De thema’s zijn herkenbaar: op tijd naar bed, vervelen, tv-kijken, logeren, ziek zijn en op schoolreisje. Het stramien van een groot aantal verhalen is hetzelfde: Kareltje wil iets niet en zijn vader of moeder juist wel. Vaak wordt het opgelost met een leuke en verrassende wending. De verhalen beslaan steeds twee pagina’s. De zinnen zijn kort en de regels springen steeds in, wanneer er een nieuwe zin begint. Geschreven in een vlotte stijl, die prettig is om voor te lezen. Bevat veel ingekleurde pentekeningen die een leuk beeld aan het verhaal toevoegen. Er verschenen al veel boekjes over Kareltje, waaronder het omkeerboek 'Welterusten Kareltje / Goedemorgen Kareltje'*. Vanaf ca. 3 jaar.

Kareltje gaat logeren

Kareltje gaat niet alleen logeren, hij reist ook met de trein, ruimt af, blijft op, gaat op avontuur met zijn vader, krijgt buikpijn van onrijp fruit, vertelt over zijn schoolreis. Kortom, Kareltje maakt de alledaags dingen van een kleuter mee. Op zich niks bijzonders, maar Rotraut Susanne Berner kan die simpele dingen wel heel leuk verwoorden. Met humor en relativering, maar vooral ook met heel veel warmte. In hele korte verhaaltjes en in een eenvoudige taal. De frisse illustraties maken dit aantrekkelijke voorleesboekje helemaal af.

Over Rotraut Susanne Berner

Rotraut Susanne Berner (Stuttgart, 26 augustus 1948) is een Duits schrijfster en illustrator van kinderboeken.

Leven

In 1975 studeerde Berner af als grafisch vormgever in München. Sinds 1977 is ze als zelfstandig illustrator en vormgever aan de slag. Haar man, Armin Abmeier, overleed in 2012. Hij is in haar zoekboeken vereeuwigd als ‘Armin de boekhandelaar’.

Werk

De loopbaan van Berner is vergelijkbaar met die van Wolf Erlbruch, een andere bekende Duitse illustrator. Ze behoren tot dezelfde generatie en beginnen hun carrière met het illustreren van boekcovers en verhalen van andere auteurs. Pas later schrijven ze eigen verhalen die ze ook illustreren.

Berner valt voor het eerst op in Nederland en België door haar illustraties in Mijn vader van Toon Tellegen uit 1994. In 1997 maakt ze van De telduivel van Hans Magnus Enzensberger een succes door de spitsvondige tekeningen. In…Lees verder op Wikipedia

Suggesties