Boek
Engels

Paddy Clarke ha ha ha

Roddy Doyle (auteur)
Wederwaardigheden uit het leven van een jongen van tien jaar, die eind jaren zestig van de 20e eeuw met zijn ruzie͏̈nde ouders en een jonger broertje en zusje in een Iers dorp woont.
Titel
Paddy Clarke ha ha ha
Auteur
Roddy Doyle
Taal
Engels
Uitgever
London: Vintage, 1998
282 p.
ISBN
0-7493-9735-7 9780749397357 (paperback)

Besprekingen

Hoe is het om als 10-jarige in 1968 van je vader een door de held zelf gesigneerd boek over je voetbalidool George Best te krijgen en na een jaar te ontdekken dat die handtekening gewoon gedrukt is? Om een klein broertje te hebben dat je overal volgt en dat je dus eigenlijk haat? Patrick (Paddy) Clarke woont eind jaren zestig van de 20e eeuw in een Iers dorpje. Zijn naam en die van zijn vriendje Kevin staan overal in het dorp in het beton van de straten geschreven. Hij speelt pater Damiaan als hij diens levensgeschiedenis gelezen heeft en instrueert de kleine kinderen uit de buurt die wel zijn melaatsen willen zijn, maar niet precies weten wat dat is. Hij heeft ook nog een klein zusje dat astma heeft, waardoor er geen sprake kan zijn van de vurig gewenste hond. Maar pas echt erg zijn de ruzies tussen vader en moeder. Op een zondagmorgen komt het gevreesde moment, dat zijn vader hen verlaat. En is Paddy 'de man in huis'. Een soort moderne Kees de jongen: geestig verteld, nostalgisch, a…Lees verder

Over Roddy Doyle

Roddy Doyle (Dublin, 8 mei 1958) is een Iers schrijver. Voor zijn eerste succes was hij leraar Engels en aardrijkskunde aan de Greendale Community School in Kilbarrack, Noord-Dublin, waar hij nog steeds woont. Zijn boeken gaan over de werkende klasse in Dublin, en zijn luchthartig maar hebben een serieuze ondertoon.

Bibliografie

Romans

  • Deze drie spelen rondom de familie Rabbite, en zijn in 1992 opnieuw uitgebracht als de "Barrytown Trilogy"
    • The Commitments (1987, verfilmd in 1991 door Alan Parker)
    • The Snapper (De bastaard) (1990) (verfilmd 1993 door Stephen Frears)
    • The Van (De Bus) (1991) (verfilmd 1997 door Stephen Frears)
  • The Guts (2013) vervolgt het Rabbite verhaal
  • Paddy Clarke Ha Ha Ha (Booker Prize 1993) speelt zich ook af in Barrytown.
  • Voor serie 1 van de Open door series schreef hij h…Lees verder op Wikipedia