Boek
Engels

The dead republic

Roddy Doyle (auteur)

The dead republic

In de reeks:
Genre:
In 1951 reist een oorspronkelijk Ierse man als scriptadviseur met beroemde filmmakers terug naar Ierland, waar hij na onenigheid zijn eigen weg gaat.
Onderwerp
Ierland ; 1945-, IRA
Extra onderwerp
Noord-Ierland
Titel
The dead republic
Auteur
Roddy Doyle
Taal
Engels
Uitgever
London: Vintage, 2011
329 p.
ISBN
9780099546894 (paperback)

Besprekingen

Zelfstandig te lezen slot van de trilogie die begon met ‘A star called Henry’ en werd voortgezet met ‘Oh, play that Thing’*. Het is 1951 en Henry Smart reist als scriptadviseur met regisseur John Ford en acteurs John Wayne en Maureen O’Hara naar Ierland om daar de film ‘The quiet man’ op te nemen. Na onenigheid met Ford over het script trekt Henry naar Dublin, waar hij met losse baantjes, als tuinman en conciërge, de kost verdient. Het weerzien met zijn vrouw, die hij jaren later pas herkent, is net zo ongeloofwaardig als in het vorige deel. De IRA komt hem op het spoor en gebruikt Henry, een van de laatste helden van de Paasopstand (1916), als boegbeeld van de organisatie en later als tussenpersoon bij het aarzelende begin van het vredesproces. Zijn vrouw overlijdt (zelfs haar ziekenhuisbed is door de IRA voorzien van afluisterapparatuur); Sinn Féin gaat Henry klaarstomen voor de grote herdenking in 2016, maar hij betwijfelt of het zover komt (aan het slot is hij 108!). Ondanks deze …Lees verder

Over Roddy Doyle

Roddy Doyle (Dublin, 8 mei 1958) is een Iers schrijver. Voor zijn eerste succes was hij leraar Engels en aardrijkskunde aan de Greendale Community School in Kilbarrack, Noord-Dublin, waar hij nog steeds woont. Zijn boeken gaan over de werkende klasse in Dublin, en zijn luchthartig maar hebben een serieuze ondertoon.

Bibliografie

Romans

  • Deze drie spelen rondom de familie Rabbite, en zijn in 1992 opnieuw uitgebracht als de "Barrytown Trilogy"
    • The Commitments (1987, verfilmd in 1991 door Alan Parker)
    • The Snapper (De bastaard) (1990) (verfilmd 1993 door Stephen Frears)
    • The Van (De Bus) (1991) (verfilmd 1997 door Stephen Frears)
  • The Guts (2013) vervolgt het Rabbite verhaal
  • Paddy Clarke Ha Ha Ha (Booker Prize 1993) speelt zich ook af in Barrytown.
  • Voor serie 1 van de Open door series schreef hij h…Lees verder op Wikipedia