Titel
Kwaad bloed
Auteur
Robert Galbraith
Vertaler
Sabine Mutsaers Mireille Vroege
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Troubled blood
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, © 2020
1051 p. : ill.
Aantekening
Robert Galbraith is een pseudoniem van J.K. Rowling
ISBN
9789022591956 (paperback)

Besprekingen

Een cold case van duizend bladzijden

Meer dan duizend blad­zijden heeft Robert Galbraith nodig om een cold case te ontrafelen, maar het boek verveelt geen seconde, met dank aan J.K. Rowling.

Nog voor Kwaad bloed in de winkel lag, werd er een spoiler alert gegeven. Talloze voorbeschouwingen gaven weg dat een van de verdachten van de moord op een vrouwelijke arts een psychopaat was die zich graag in vrouwenkleren hulde. Dat die informatie al naar buiten kwam, had alles te maken met tweets die J.K. Rowling, de schrijver die zich verschuilt achter het pseudoniem Robert Galbraith, de wereld had ingestuurd. Zij had gereageerd op een opiniestuk waarin het ging over 'mensen die menstrueren'. Rowling stelde dat die 'mensen' gewoon 'vrouwen' genoemd worden. Dat zette kwaad bloed bij leden van de LGBTQIA+-gemeenschap.

Belangrijker is of dat personage, Dennis Creed, literair geloofwaardig is. Zijn naam valt al vroeg in het onderzoek dat detective Cormoran Strike en zijn partner Robin Ellacott voeren naar een verdwijning van veertig jaar geleden. Na haar consultaties vertrok dokter ­Margot Bamborough uit haar praktijk en werd ze nooit meer gezien. De politieman die het o…Lees verder

Deel vijf, na ‘Witte dood’* in de serie over privédetectives Cormoran Strike en Robin Ellacott waarin ze voor het eerst een cold case onderzoeken. Een vermiste vrouw, Margot Bamborough, verdween veertig jaar geleden. Was zij ook een slachtoffer van de veroordeelde seriemoordenaar Dennis Creed? Strike en Robin duiken in het verleden waarbij ze met astrologie te maken krijgen en een flink aantal (on)betrouwbare getuigen aantreffen. Ze hebben het drukker dan ooit, met meer lopende zaken die ook de nodige aandacht vragen. Privé kampt Strike met zorgen om zijn zieke tante en zit Robin in haar maag met de scheiding en de ongewenste intimiteiten van een collega. En hoe zit het met hun persoonlijke relatie? Galbraith, pseudoniem van J.K. Rowling, heeft zichzelf overtroffen met dit vuistdikke boek. Vanaf de eerste bladzijde wordt de lezer meegetrokken in het aan alle kanten aangrijpende verhaal waarin spanning, mystiek en humor verweven zijn. Knap hoe levensecht de voortreffelijk beschreven ka…Lees verder

Over Robert Galbraith

CC BY 2.0 - Foto van/door Daniel Ogren

Joanne (Jo) Rowling (Yate bij Bristol, 31 juli 1965) is een Britse schrijfster. Ze is het bekendst als de schepper van de Harry Potter-fantasyserie. De Harry Potter-boeken kregen wereldwijd veel aandacht en wonnen meerdere prijzen, er zijn meer dan 500 miljoen exemplaren van verkocht. De boeken vormden de basis voor de Harry Potter-filmserie, waarbij Rowling in twee van de acht delen als producer optrad. Rowlings ouders heten Peter Rowling en Anne Volant Rowling.

Rowling schreef vooral onder de naam J.K. Rowling, waarin de 'K' staat voor de naam van haar oma Kathleen. In werkelijkheid heeft Rowling geen tweede naam. De 'K' heeft ze toegevoegd toen de uitgever van de Harry Potter-boeken stelde dat jongens geen boeken zouden lezen die geschreven zijn door een vrouw. Door alleen haar initiaal te gebruiken zou dat worden verbloemd. Enkel de 'J' vond ze te weinig, dus werd er een initiaal bij bedacht.

Een deel van haar latere boeken…Lees verder op Wikipedia