Boek
Nederlands

Zwart in je vel

Renate Ahrens-Kramer (auteur), Jan De Kinder (illustrator)
+1
Zwart in je vel
×
Zwart in je vel Zwart in je vel
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Daniel wordt gepest omdat hij een donkere huid heeft. Als hij naar een andere school gaat, sluit hij vriendschap met Eric maar dan gaat er toch weer iets mis. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Bang zijn, Pesten, Racisme
Titel
Zwart in je vel / Renate Ahrens ; met ill. van Jan de Kinder
Auteur
Renate Ahrens-Kramer
Illustrator
Jan De Kinder
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Daniel und die Suche nach dem Glück
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2004
180 p. : ill.
ISBN
90-448-0173-2

Besprekingen

Met Zwart in je vel schrijft de Duitse auteur Renate Ahrens een vrij voorspelbaar, vlot te lezen verhaal over Daniel. De jongen moet het hoofd bieden aan allerlei racistische opmerkingen. Hij is in Ierland geboren maar zijn moeder is zwart en afkomstig uit Zuid-Afrika. Zijn ouders zijn hoogopgeleid en beschikken over een royaal inkomen wat de stekelige opmerkingen onder de klasgenoten alleen maar groter maakt. Op een dag achtervolgt de rotste appel in de klas, Gerry, hem, samen met enkele vrienden. Gelukkig weet een alerte buurman hen te verjagen voor ze Daniel toetakelen. Dit voorval is voor Daniel dé reden om erg vlug op moeders voorstel in te gaan en naar een andere school te verhuizen. Hij maalt er niet om dat hij daarvoor helemaal naar de andere kant van de stad moet reizen. Ook op die school verloopt het schoolleven allerminst van een leien dakje. Integendeel zelfs. Wanneer hij eindelijk alleen met de metro naar en van school mag komen, wordt hij door Gerry en zijn kompan…Lees verder
Daniel woont in Ierland en heeft een blanke vader en een zwarte moeder. Opa uit Zuid-Afrika woont ook bij hen. Daniels donkere huid is een bron van verdriet: op straat en op school wekt hij agressie op. Een andere school geeft verbetering en levert zelfs een vriend op. Toch gaat het weer mis. De climax komt als Daniel zijn zwarte huid wil witmaken met pillen. Het kost hem bijna zijn leven. Mede dankzij zijn stabiele thuisfront en zijn vriend redt Daniel het uiteindelijk. Hij wordt weerbaar. Hoewel niet alles in het verhaal vergelijkbaar is met de Nederlandse situatie, is de kern van het probleem en het geweld, waar Daniel mee wordt geconfronteerd, herkenbaar. Het verhaal is soms erg uitgesponnen, maar zorgvuldig geschreven. Ruime bladspiegel; de tekst is gedrukt in een vrij groot lettertype. Hier en daar wordt de tekst onderbroken door een paginagrote gewassen grijze pentekening. Voor lezers vanaf ca. 10 jaar.