Boek
Nederlands
Hoe komt het dat er vier seizoenen zijn? Is het overal in de wereld tegelijk winter? Prentenboek met informatie over de seizoenen, een grote uitklapplaat, een quiz, ideetjes voor doe-dingen en veel kleurenillustraties. Vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Natuur, Seizoenen
Titel
Seizoenen
Auteur
Pierre Winters
Illustrator
Eline van Lindenhuizen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2014
[26] p. : ill.
ISBN
9789044821062 (hardback)

Besprekingen

Informatief prentenboek in de uitgebreide serie 'Willewete'* (categorie De wereld). Na een korte introductie is er eerst een algemeen hoofdstuk over seizoenen, met een aantal weetjes. Daarna wordt ingezoomd op lente, zomer, herfst en winter, gevolgd door een aantal specifieke thema’s als hittegolf en winterslaap. Tot slot zijn er wat eenvoudige doe-dingen en een quiz. De, ook paginagrote, illustraties, getekend in zachte lijnen en warme kleuren, zijn gericht op jonge kinderen. De grote uitklapplaat midden in het boek met een boom erop is bijzonder doordat de seizoenen in elkaar overlopen. De informatie is wisselend qua niveau. De uitleg over het waarom van de seizoenen is best moeilijk voor veel jonge kinderen. De schrijfstijl is nogal afstandelijk, bv. ‘Mensen gaan schaatsen, sleeën of in de sneeuw spelen.’ Ook de voorbeelden sluiten niet altijd aan op het kinderperspectief: ‘Met de auto rijden is moeilijk als ijs de wegen glad maakt’. Voor wie hier overheen kan stappen, is het een a…Lees verder

Seizoenen

In dit boekje uit de reeks 'Willewete - de wereld' wordt in een zakelijke maar zeer bevattelijke tekst uitgelegd dat er vier seizoenen zijn en waarom dat zo is. Vervolgens worden de kenmerken van elk seizoen besproken, beginnend bij de lente. Op elke bladzijde staan enkele bijkomende weetjes. Na de voorstelling van de vier seizoenen volgt een uitklapflap waarop de seizoenen na elkaar worden voorgesteld met hier en daar een woordje bij een detail uit de prent, bijvoorbeeld: paaseieren, vakantie, paddenstoelen, sneeuw ... Daarna leren de kinderen dat het niet overal hetzelfde seizoen is als bij ons: als meneer Janssen op 22 december naar Australië vliegt dan vliegt hij van de winter naar de zomer en in Australië vieren ze kerst in volle zon. De dieren leven ook anders doorheen de seizoenen. In 'Handen uit de mouwen' staan tips voor seizoensgebonden activiteiten, en er is een mini-quiz om te besluiten. Deze boekjes zijn een verrijking voor de kleuterklas.

Suggesties