Boek
Nederlands

Op reis met de auto

Pierre Winters (auteur), Tineke Meirink (illustrator)
Informatief boek over op reis gaan met de auto. Naast een beknopte geschiedenis over de auto, wordt ook informatie gegeven over reizen, andere voertuigen, de weg vinden en wat er gebeurt bij een panne of ongeval.
Onderwerp
Auto's, Reizen
Titel
Op reis met de auto
Auteur
Pierre Winters
Illustrator
Tineke Meirink
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2011
[26] p. : ill.
ISBN
9789044813937 (hardback)

Besprekingen

In de reeks informatieve prentenboeken ‘Willewete’ van uitgeverij Clavis is dit een van de boekjes over ‘de wereld’. Pierre Winters schreef Op reis met de auto, een informatief boekje over auto’s en wat er zoal bij komt kijken als je er de weg mee op wil.
Het verhaal begint bij de kleine Sam die met zijn auto’s speelt en de vergelijking maakt tussen de speelgoedauto’s en de grote auto van zijn papa. De familie gaat met de auto op reis, wat voor Winters een aanleiding is om te vertellen over de eerste auto’s en de vroegere verplaatsingen te paard. Dat ook een paard niet voor iedereen was weggelegd, wordt gemakshalve niet vermeld. In ‘de auto van nu’ heeft Winters het over ‘een leuke manier van op vakantie gaan’. Het hele boekje lijkt zo een lofzang te worden op de auto en het gemak ervan, zonder dat de impact op het milieu aan bod komt. Ook het idee van autodelen, dat in grote steden opgang maakt, wordt niet genoemd.
Anderzijds bevat het boek een heleboel informatie en…Lees verder
Een informatief prentenboek over het reizen met de auto. Het boek lijkt te beginnen met een verhaal over Sam en zijn auto’s, maar gaat gaandeweg over in informatie over de geschiedenis van de auto, verschillende auto’s, wegen, op vakantie met de auto, onderweg en verschillende bestemmingen. De vele kleurenillustraties geven de informatie goed weer en variëren in grootte. Veelal zijn ze paginavullend, soms ook op een kwart of een dubbele pagina. Op een grote uitklapbare dubbele pagina is afgebeeld hoe iedereen met de auto onderweg is. De teksten zijn in en naast de tekeningen gezet, soms in een hoekje als 'Wist je dat?'. Het boek eindigt met twee gedichten over reizen en twee pagina’s met knutsels, raadsels en een miniquiz (met de antwoorden op de uitvouwbare flap). De vormgeving is gericht op jongere kinderen, de meeste teksten zijn qua stijl en inhoud meer geschikt voor wat oudere kinderen. Maakt deel uit van de informatieve serie 'Willewete'* in de categorie 'de wereld, op reis'. Ee…Lees verder

Suggesties