Grote letter
Nederlands

De bijeneters : zeven variaties

Peter Terrin (auteur)

De bijeneters : zeven variaties

Titel
De bijeneters : zeven variaties
Auteur
Peter Terrin
Taal
Nederlands
Uitgever
Den Haag: Stichting Uitgeverij XL, 2007
201 p.
ISBN
90-463-0340-3

Andere formaten:

Besprekingen

De wereld die de Vlaamse schrijver (1968) in zijn zeven verhalen oproept, is raadselachtig en kil. Geen wonder dat de personages slechts vruchteloze pogingen kunnen doen om er zich in staande te houden en onderworpen zijn aan angst, eenzaamheid, vervreemding en onbegrip. Zo zijn er labiele zwijgers die verdacht worden van moord (‘De verdachte’ en ‘Schoonmaak’), en een oude man die zijn buurman vermoordt omdat die te luide muziek draait (‘De moordenaar’). In de verhalen draait het om inertie, het vergeefse streven om uit de impasse te breken. Zo probeert een terminaal zieke elke nacht van een bonte koe te dromen om te genezen (‘De bonte koe’), een vrouw tijdens haar vakantie met een vriend haar fobie te onderdrukken (‘De bijeneters’) en een radioamateur zijn zwaar gehandicapte vrouw te verzorgen (‘Fiji’). De auteur laat zien hoe gemakkelijk mensen kunnen ontsporen tengevolge van (ir)reële angsten. Opvallend zijn de afgewogen dosering van spanning en ingetogenheid. De ellende wordt voel…Lees verder

Over Peter Terrin

CC BY 3.0 - Foto van/door Whyilovethisbook

Peter Terrin (Tielt, 3 oktober 1968) is een Vlaams schrijver. Hij studeerde aan de Universiteit Gent en won in 2010 de Europese Literatuurprijs met zijn boek De bewaker.

Schrijverscarrière

Terrins eerste bundel verscheen in 1998 en kreeg de naam De Code mee. In 2001 volgde zijn eerste roman, Kras. Hij werd twee keer genomineerd voor de AKO Literatuurprijs voor zijn roman Blanco en verhalenbundel De Bijeneters en won op 29 oktober 2012 deze prijs voor zijn roman Post Mortem. In 2010 werd zijn boek De bewaker ook genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Mede voor zijn roman Post mortem werd hij genomineerd voor de Halewijnprijs 2012.

Op 19 oktober 2014 werd hij gehuldigd als ereburger van Wingene, de plaats waar hij opgroeide.

Bibliografie

RomansLees verder op Wikipedia