De bewaker : roman

Peter Terrin (auteur)
+1
De bewaker : roman
×
De bewaker : roman De bewaker : roman

De bewaker : roman

Andere formaten:

Besprekingen

Monniken in de parkeergarageDe bewaker, de vierde en beste roman van Peter Terrin, speelt zich af in de parkeergarage van een gebouw met veertig luxeappartementen, bewoond door rijkelui die er als in een vijfsterrenhotel over inwonend dienstpersoneel beschikken. Een gated community, zo zou je het gebouw kunnen noemen, waarvan de enige ingang ? in de kelderverdieping, waar zich ook de bewonersliften bevinden ? wordt beveiligd door Michel en Harry, twee bewakers van "de organisatie". Michel en Harry staan dag en nacht paraat, zeven dagen per week, ook nadat alle bewoners ? op een na, vermoedt Harry ? het gebouw zijn ontvlucht. Wat de aanleiding tot die plotselinge vlucht is geweest, weten we niet. Michel, de verteller van de roman, vermoedt een gifaanval of een nucleaire oorlog, maar eigenlijk interesseert het hem maar matig. Veel belangrijker is de strakke dagelijkse routine in de parkeergarage: het zorgvuldig natellen van de 2250 patronen in hun kartonnen…Lees verder
Twee mannen bewaken in de garage de enige toegang van een flatgebouw waar alleen de allerrijksten kunnen wonen. Buiten komen ze niet, wellicht omdat er een oorlog gaande is of er een kernramp is geweest, meer weten ook zij niet. Ze zijn vrijwel steeds alleen, hebben geen contact met bewoners of organisatie waardoor ze zijn geplaatst en houden zich strak aan voorschriften en regels. Pas als een derde bewaker arriveert, komt hun wereld in beweging en proberen ze naar buiten te komen, met fatale gevolgen. De beklemming, de hoop en de wanhoop van deze twee mannen, en vooral van de hoofdpersoon worden overtuigend neergezet; het is een rondtasten in het duister waar de lezer geen enkele hulp krijgt om de situatie te duiden. Het boek is knap geschreven, stilistisch erg sterk, maar de lange aanlooptijd naar het moment dat de gebeurtenissen in een stroomversnelling komen, maakt dat er wel enig doorzettingsvermogen wordt gevraagd. Gebonden; kleine druk.

Over Peter Terrin

CC BY 3.0 - Foto van/door Whyilovethisbook

Peter Terrin (Tielt, 3 oktober 1968) is een Vlaams schrijver. Hij studeerde aan de Universiteit Gent en won in 2010 de Europese Literatuurprijs met zijn boek De bewaker.

Schrijverscarrière

Terrins eerste bundel verscheen in 1998 en kreeg de naam De Code mee. In 2001 volgde zijn eerste roman, Kras. Hij werd twee keer genomineerd voor de AKO Literatuurprijs voor zijn roman Blanco en verhalenbundel De Bijeneters en won op 29 oktober 2012 deze prijs voor zijn roman Post Mortem. In 2010 werd zijn boek De bewaker ook genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Mede voor zijn roman Post mortem werd hij genomineerd voor de Halewijnprijs 2012.

Op 19 oktober 2014 werd hij gehuldigd als ereburger van Wingene, de plaats waar hij opgroeide.

Bibliografie

RomansLees verder op Wikipedia