Blanco : roman

Peter Terrin (auteur)

Blanco : roman

Genre:
Getraumatiseerd door de gewelddadige dood van zijn vrouw probeert een celbioloog zijn zoontje angstvallig te behoeden voor het kwaad in de wereld.
Titel
Blanco : roman
Auteur
Peter Terrin
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2003
185 p.
ISBN
90-295-4902-5 (hardback) 9789029549028 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Paranoia polaroid

Blanco van Peter Terrin sticht verwarring. Waan en werkelijkheid gaan er onvervaard met elkaar in de clinch. Een plichtsbewuste ambtenaar, wiens vrouw door carjackers is vermoord, levert zich over aan compleet ontsporende paranoia. Dat de overbetutteling van zijn zoon Igor fataal afloopt, laat zich ondanks de suspense-elementen makkelijk raden.
Peter Terrin (°Gent, 1968) is een zelfverklaard aanhanger van het 'dirty realism' van Raymond Carver. Als geen ander wist deze grootmeester van het Amerikaanse korte verhaal hoe je tussen de plooien van het dagelijkse (gezins)leven de verontrusting en de onvolmaaktheid van onze omgang met elkaar kon detecteren. Is het geen raadsel hoe iedereen zijn pantser van normaliteit zo lang weet te handhaven? Dat blijkt ook de hamvraag in Terrins boeken, waarin hij, net als Carver, liever een woord te weinig dan te veel gebruikt en bij voorkeur ordinary people laat opdraven. Met instemming citeert Terrin, voorafgaand aan zijn eerste verhalenbundel De code, ook de Schotse schrijver James Kelman: "People are under pressure. Ye never know what's going on, what's under the surface." Onder die oppervlakte - en daar toont Terrin zich sterk in - ligt de ontsporing als een geduldige hyena op de loer.

Einzelgänger Terrin, in 1996 laureaat van de verhalenwedstrijd van De Brakke Hond, is niet op te j…Lees verder

Roman over paranoia door Peter Terrin

'Blanco' verwijst naar het grootste verlangen van het hoofdpersonage: geen herinneringen meer hebben. Viktor heeft alle redenen om een lege geest te willen. Helena, zijn echtgenote en de moeder van zijn tienjarige zoon Igor, kwam bij een gewelddadige carjacking om het leven.

Het verhaal begint bij de begrafenis, de dag na Allerzielen. Als de kist de kuil indaalt, begint Viktors buitengewoon heftige wantrouwen jegens de buitenwereld. ,,Wie kon hem verzekeren dat Helena daar lag? Hij had haar drie dagen geleden in het mortuarium gezien, met een gereconstrueerd gezicht, de handen vroom gevouwen, maar niet vandaag, niet in deze kist. Lijken werden nu eenmaal om uiteenlopende doeleinden ontvreemd en verhandeld, je kon het zo ziek niet bedenken.''

Vanaf dan gaat zijn grootste zorg uit naar zijn zoontje. Na de fatale afloop van de onbegrijpelijke gewelddaad tegen zijn vrouw, wil hij zijn zoon beschermen tegen verder onheil. Viktor wil een volledige controle over het leven van …Lees verder

,,De wereld loopt vol zotten''

Zijn nieuwe boek Blanco ligt in de winkels. Zijn vorige roman, Kras , ligt klaar om verfilmd te worden. De jonge schrijver Peter Terrin glundert. ,,Ik vind het al leuk als mensen mijn boeken lezen. Als ze er ook nog door geïnspireerd geraken, en er iets mee willen doen, is dat een bekroning op zich.''

Opbeurend kan je de nieuwste roman van Peter Terrin moeilijk noemen. Viktor verliest zijn vrouw bij een carjacking. Hij moet zijn zoontje van tien alleen opvoeden in een wereld die bol staat van gevaar. Viktor beschermt hem tegen de school, de straat, zelfs tegen de verontreinigde lucht. Hij maakt van zijn appartement een liefdevolle, veilige en verstikkende cocon waaruit ontsnappen niet meer mogelijk is.

Volkomen logisch

Terrin: ,,Viktor gaat tot het uiterste om zijn zoon te beschermen, en ik vind dat volkomen logisch. Hoe kan je de krant lezen en denken dat al die vreselijke dingen alleen iemand anders overkomen? De wereld loopt vol zotten.'' Kan je nog gelukkig zijn als je zo naar het leven kijkt?

Terrin: Ik heb mijn momenten van tevredenheid. Vooral als ik niet in de buurt van mensen ben. Aan mijn bureau heb ik een prachtig zicht: geen mensen, alleen gebouwen en massa's lucht.

Maar als ik schrijf, trek ik de gordijnen dicht, dan mag niets me nog afleid…Lees verder

Politieke partijen maken van het toenemende gevoel van onveiligheid een programmapunt. Mensen die ermee geconfronteerd worden of werden, weten vaak niet hoe ze er in de praktijk en in hun verdere leven moeten mee omgaan. Het lag in de lijn van de verwachtingen dat ook in onze romanliteratuur het thema zou opduiken. Peter Terrin, met Blanco aan zijn derde publicatie toe, wil met zijn verhaal over een ambtenaar, die van opleiding celbioloog is en voor het ministerie van volksgezondheid statistieken moet opstellen over luchtvervuiling, gevaarlijke celdelingen en andere levensbedreigende evoluties, de excessen verkennen waartoe een angstgevoel kan leiden. Als carjackers op een beestachtige manier zijn vrouw Helena ombrengen (als een weerkerend motief wordt bet beeld van de omgebrachte geliefde enkele keren herhaald), neemt de man zich voor zichzelf en vooral zijn zoon Igor tegen alle mogelijke aanvallen te beschermen. Stilaan neemt de drang ook paranoïde vormen aan: hij achtervolgt…Lees verder
De hoofdfiguur van deze roman doet als celbioloog wetenschappelijk onderzoek bij het ministerie van Volksgezondheid. Bij een misdadige en schokkende auto-overval verliest hij zijn vrouw op gruwelijke wijze; haar dood wordt een nachtmerrie die als een telkens terugkerend refrein door zijn leven gaat en hem doet beseffen zich niet in een rechtvaardige maatschappij en een smetvrije en gezonde samenleving te bevinden. Dit besef gaat met name zijn opvoeding van zijn zoontje van tien bepalen. In een mengeling van een aandoenlijke toewijding en de meest bizarre beschermingsmiddelen wil hij de jongen behoeden voor het kwade: de wacht houden bij zijn school, tralies voor de ramen van zijn appartement, metalen deuren. Hij laat werkelijk geen middel ongebruikt. Maar met dit alles is het thema van het boek nauwelijks aan te geven: de vader wordt een moeilijk te definiëren figuur, die de lezer achterlaat met de vraag naar het psychologisch en levensecht profiel van deze vader en geleerde. Paperbac…Lees verder

Over Peter Terrin

CC BY 3.0 - Foto van/door Whyilovethisbook

Peter Terrin (Tielt, 3 oktober 1968) is een Vlaams schrijver. Hij studeerde aan de Universiteit Gent en won in 2010 de Europese Literatuurprijs met zijn boek De bewaker.

Schrijverscarrière

Terrins eerste bundel verscheen in 1998 en kreeg de naam De Code mee. In 2001 volgde zijn eerste roman, Kras. Hij werd twee keer genomineerd voor de AKO Literatuurprijs voor zijn roman Blanco en verhalenbundel De Bijeneters en won op 29 oktober 2012 deze prijs voor zijn roman Post Mortem. In 2010 werd zijn boek De bewaker ook genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Mede voor zijn roman Post mortem werd hij genomineerd voor de Halewijnprijs 2012.

Op 19 oktober 2014 werd hij gehuldigd als ereburger van Wingene, de plaats waar hij opgroeide.

Bibliografie

RomansLees verder op Wikipedia