Boek
Nederlands
Ervaringen van de Britse auteur (1933) met het zelf tuinieren en het lezen over, bekijken en bezoeken van tuinen uit o.a. literatuur, schilderkunst en cultuurhistorie.
Titel
Leven in de tuin
Auteur
Penelope Lively
Vertaler
Nadia Ramer
Illustrator
Katie Scott
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Life in the garden
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2019
221 p. : ill.
ISBN
9789044541366 (hardback)

Besprekingen

Met schoffel en pen

Wat hebben tuinieren en schrijven gemeen? Een wandeling door tuinen in boeken met de cultuurgeschiedenis over tuinieren van Penelope Lively als gids.

Twee keer per week zie ik haar marcheren over de grasmat, klaar om uit te rukken op het moment dat een plukje gras verkeerd komt te liggen of zich ergens ongewenst groen roert. Elk grassprietje lijkt handmatig geschilderd, zo felgekleurd oogt het gazon. Haar man is druk met de sproei-installaties of met de grasmaaier. Ik vraag me af of het echtpaar ook in de tuin te zien is op de dagen dat ik niet sport. Wat valt er nog te verbeteren op een plek waar al zoveel orde heerst?

Penelope Lively zou zich kostelijk amuseren met deze echtelieden, die er binnenshuis vast een even strak regime op nahouden. In Leven in de tuin overpeinst de zesentachtigjarige Engelse de tuinen uit haar leven en de betekenis van tuinieren. Nu woont Lively met haar man Jack in Londen, waar ze het moeten stellen met een hofje van een paar vierkante meter. Hun vorige tuin in Oxfordshire stond in een brochure van de opentuindagen omschreven als een 'informele cottage garden', wat volgens de schrijfster zovee…Lees verder

De Britse Dame Penelope Lively (1933) ontving vele onderscheidingen voor haar romans en kinderboeken, waarvan enkele in het Nederlands vertaald zijn. In dit non-fictie boek vertelt ze in een literaire stijl over haar levenslange liefde voor tuinieren, van haar jeugd in Caïro tot haar Londense stadstuintje nu, enigszins als in tijdschriftcolumns. Tuinen in de literatuur (Virginia Woolf tot Edith Wharton) en schilderkunst (Renoir, Van Gogh tot Munch), de cultuurhistorie van tuinieren (hangende tuinen van Babylon, de Romeinse binnenplaats, de tulpenkoorts, Gertrude Jekyll, Capability Brown, tot Gardeners' World op tv), het belang van de tuin voor voeding van het Verenigd Koninkrijk in de Tweede Wereldoorlog, geen aspect van tuinieren ontsnapt haar erudiete en licht ironische pen. Een zevental pagina’s met smaakvolle zwart-wittekeningen van bloemen en planten past bij de sobere maar keurige uitgave. De inhoud van dit boek is wat vele pleziertuiniers inderdaad als 'leven in de tuin' zullen…Lees verder

Een klusje hier, wat wieden daar

Even voor de volledigheid: ik schrijf dit artikel uitkijkend op mijn valeriaan, die sinds enkele dagen in bloei staat, en de net opgekomen lelies, die door omgekeerde whiskyglazen worden beschermd tegen slakken. Ik zit met mijn laptop op de tuin - ja, 'op', dat voorzetsel gebruik je als het gaat om een volkstuin. Thuis heb ik nog een lap groen, die door fanatiek betegelende buurtgenoten 'die jungle' genoemd wordt. Het barst daar momenteel van de rozen, maar mijn kamperfoelie heeft last van een hardnekkige luis.

Kortom: ik ben wellicht bevooroordeeld als het gaat om Penelope Lively's 'Leven in de tuin'. De veelgeprezen roman- en kinderboe-kenauteur beschrijft hierin de rol die groen in haar tot nu toe 85 jaren speelt. Van een toverachtige groene oase in Cairo, waar ze opgroeide, tot de postzegel die ze nu achter haar Londense huis heeft. Van het daadwerkelijk met je handen in de aarde wroeten tot het eindeloos lezen over andermans geploeter.

Voor Lively lopen tuinen in het echt en als metafoor altijd door elkaar. Allereerst omdat ze vaak met een verhalend doel voor ogen zijn aangelegd: een klein stukje Japan, een eigen versie van Versailles. Of een speel- en ontdekparadijs voor kinderen, zoals Kate Middleton recent bij de Chelsea Flower Show liet zien. Andersom maken tuinen verhalen los bij degenen die zich erin bevinden. Al was het maar omdat je nooit precies weet wat er achter de struiken gebeurt, en 's nachts in het donker. Sinds de Hof van Eden is de tuin de plaats waar beslisse…Lees verder