Boek
Nederlands

Saar gaat naar school

Pauline Oud (auteur)
+1
Saar gaat naar school
×
Saar gaat naar school Saar gaat naar school

Saar gaat naar school

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Titel
Saar gaat naar school
Auteur
Pauline Oud
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2011
[28] p. : ill.
ISBN
9789044815740 (hardback)

Besprekingen

In de klas van Saar komt een nieuwe jongen: Kas. Pauline Oud bracht Kas reeds tot leven in drie prentenboeken: Kas krijgt een zusje, Kas bij oma en opa en Kas op het potje. Saar trad reeds op in één boek: Saar op de WC. In Saar gaat naar school ontmoeten de twee kinderen elkaar. Saar vindt Kas meteen een leuke jongen: ze bouwen een blokkentoren, gaan samen naar het toilet, spelen buiten, knutselen met herfstbladeren en ruimen op het einde van de dag alles netjes op. ‘Er is een nieuw kindje in mijn klas,’ zegt Saar tegen mama. ‘Hij heet Kas en hij is mijn vriend.’
De mogelijkheid om te kijken en te benoemen, eigen aan prentenboeken voor peuters, wordt hier ruimschoots ingevuld. Dat de peuter de voorlezer zal onderbreken om dingen aan te wijzen, te benoemen en te verwijzen naar zijn leventje, hoort dan ook bij zijn ontwikkeling. Op die manier legt hij de link tussen zijn leefwereld en het boek en worden taal- en denkvermogen geprikkeld.
De t…Lees verder
Saar gaat naar school. Op het schoolplein ontdekt ze tussen haar andere vriendjes een nieuwe jongen, Kas. Terwijl Kas zich erg verlegen voelt in deze nieuwe omgeving, voelt Saar zich duidelijk tot de nieuwe jongen aangetrokken. Zij betrekt hem bij alle activiteiten op school en leert hem alle dagelijkse gewoonten en gebruiken kennen. Zo sluiten ze samen al gauw vriendschap. Niet alleen dankzij het onderwerp, maar vooral door de prachtige herkenbare emoties die zo duidelijk in de illustraties naar voren komen, is dit een bijzonder aantrekkelijk boek voor peuters. Naar aanleiding van het verhaal zijn gesprekken mogelijk over voor het eerst naar school gaan, nieuw zijn in de groep, wat gebeurt er op school, vriendschap sluiten, etc. Een leuk, kijk- en voorleesboek voor de kleinsten, van de schrijfster/illustratrice die ook de peuterboeken over Fien en Milo en over Kas maakte. Vanaf ca. 3 jaar.

Saar gaat naar school

Saar maakt zich klaar om naar school te gaan. Vandaag is er een nieuwe jongen in de klas: Kas. Saar maakt hem een beetje wegwijs. Samen met Saar en haar vriendjes beleven we een dag in het kleuterklasje: spelen in de bouwhoek, koken in de huishoek, naar toilet gaan, handen wassen, tienuurtje, buiten spelen, knutselen met herfstblaadjes, opruimen en terug naar huis gaan.
Het is een kleurrijk geïllustreerd boek over kleuterschool en vriendschap, ideaal als voorbereiding op de eerste schooldagen. De klasactiviteiten zijn heel herkenbaar.

Over Pauline Oud

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Hannah Nijland

Paulina Maria Oud (Hilversum, 10 maart 1963) is een Nederlands illustratrice, schrijfster en ontwerpster.

Biografie

Oud werd geboren als jongste in een gezin met twee kinderen. Haar moeder was kleuterleidster en haar vader bouwkundig tekenaar. Als kind was zij veel te vinden in het atelier van haar grootvader Johannes Oud, die naast zijn huisschildersbedrijf actief was als kunstschilder. Van 1980 tot 1985 studeerde zij aan de Academie voor Beeldende Kunsten Utrecht. Op de kunstacademie startte zij aanvankelijk met grafische vormgeving maar in haar derde jaar stapte zij over naar de autonome studierichting Grafiek.

Na een aantal jaren als vrij beeldend kunstenaar en docente Tekenen en Schilderen gewerkt te hebben, illustreerde Oud haar eerste kinderboek in 1996. Hierna volgden vele boeken voor diverse auteurs, onder wie Arend van Dam, Thea Dubelaar, Liesbeth van der Jagt, Anneke Scholtens en Betty Sluyzer. In totaal illust…Lees verder op Wikipedia