Boek
Nederlands

Raveleijn

Paul van Loon (auteur), Efteling (illustrator)
+1
Raveleijn
×
Raveleijn Raveleijn
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Thomas en zijn broers en zussen verhuizen naar een afgelegen dorp. Ze lopen onder een oude stadspoort door, gelokt door raven en een geheimzinnige stem. Opeens veranderen de kinderen in ruiters. Ze moeten de magische stad Raveleijn bevrijden van een monsterlijke overheerser, graaf Olaf Grafhart.
Onderwerp
Magie
Titel
Raveleijn
Auteur
Paul van Loon 1955-
Illustrator
Efteling
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2011
246 p. : ill
ISBN
9789025857813 (hardback)

Besprekingen

Raveleijn is een parkshow die de Efteling samen met jeugdboekenschrijver Paul van Loon bedacht. Als basis voor deze show schreef Van Loon een spannend en avontuurlijk verhaal, waarin vijf kinderen de hoofdrol spelen. De climax van het verhaal is het gevecht tussen de vijf (kinder)ruiters met Draconicon en vormt ook het uitgangspunt voor de Raveleijn-show en een televisieserie die vanaf februari 2011 in Nederland werd uitgezonden. Hiermee wil de Efteling de beleving die bezoekers ervaren ook buiten de parkgrenzen verderzetten. Om een nog bredere doelgroep aan te spreken, werd er bovendien een onlinecomputerspel gecreëerd, waar deelnemers het moeten opnemen tegen de gemene graaf Olaf Grafhart.
De legende van Raveleijn draait om de vijf kinderen van de familie Woudenberg, die zijn opgegroeid in de stad, maar met hun ouders mee verhuizen naar een dorpje op het platteland. Ze gaan in een oude herberg wonen, waar vader zich voortaan wil bezighouden met het maken van wijn, terwijl moede…Lees verder
Tot groot ongenoegen van Thomas (ca. 15) moet hij met zijn ouders, twee jongere broers en tweelingzussen vanuit de stad verhuizen naar een afgelegen middeleeuws plaatsje. Al meteen gebeuren er vreemde dingen. Wanneer zij door een geheimzinnige stem door een oude poort in het bos worden gelokt, veranderen vijf raven in paarden en de broers en zussen in volwassen ruiters. Als 'De Vijf' hebben ze volgens een oude voorspelling de opdracht om de stad Raveleijn te bevrijden van graaf Grafhart. Op afschuwelijke wijze misbruikt hij de magische elementen, die de basis van het leven daar vormen, om de bewoners aan zich te onderwerpen. Het sprookjesachtige verhaal, dat in twee tijden speelt, is geschreven naar een idee van de Efteling en de auteur; het verscheen n.a.v. een nieuwe attractie in het park. Er is ook een gelijknamige tv-serie en een uitgebreide website met een gratis online game. Zoals van de schrijver te verwachten is, is er ook een griezelelement. Het verhaal wordt in 54 korte, get…Lees verder

Over Paul van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlands kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij de…Lees verder op Wikipedia