Boek
Nederlands

Villa Triste : roman

Patrick Modiano (auteur), Edu Borger (vertaler)
Een man denkt terug aan een plotseling opgehouden relatie met een vrouw in een mondaine entourage.
Titel
Villa Triste : roman
Auteur
Patrick Modiano
Vertaler
Edu Borger
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Villa Triste
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2014
175 p.
ISBN
9789029090681 (hardback)

Besprekingen

Begin jaren zestig ontvluchtte de toen achttienjarige verteller om vage redenen (de Algerijnse oorlog?) Parijs. Hij streek als graaf Victor Chmara neer in een plaats die sterk aan Annecy doet denken. Daar kreeg hij een relatie met Yvonne en leerde hij dokter Meinthe kennen, twee mensen met een even mysterieus verleden als hijzelf. Gedrieën waren ze onafscheidelijk, totdat Victor serieuze toekomstplannen ging maken voor Yvonne. Twaalf jaar later wekt het krantenbericht van Meinthes zelfmoord van melancholie doortrokken herinneringen, aangevuld met fantasiebeelden. Zo'n verteller met vage antecedenten die ter plaatse terugkeert om met des te grotere intensiteit een episode uit het verleden tot leven te wekken, komt in bijna alle boeken van Modiano (1945) voor. En het blijft fascineren. 'Villa Triste' staat thematisch heel dicht bij 'Uit verre vergetelheid'. Normale druk.

Over Patrick Modiano

Jean Patrick Modiano (Boulogne-Billancourt, 30 juli 1945) is een Franse schrijver en de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur 2014. Eerder werd Modiano reeds gelauwerd met onder meer de Grand Prix du Roman van de Académie française (1972) en de prestigieuze Prix Goncourt (1978).

Modiano is de zoon van Louisa Colpijn, een Belgische actrice, en Albert Modiano, een uit het Egyptische Alexandrië afkomstige Joods-Italiaanse man, die elkaar in 1942 in bezet Parijs ontmoetten. Modiano had een vrij eenzame jeugd: zijn ouders waren veel afwezig, zijn broertje stierf op jonge leeftijd en hij zat jaren op strenge katholieke kostscholen. Hij bracht een groot deel van zijn tijd door met het lezen van boeken van schrijvers zoals Louis-Ferdinand Céline, Gustave Flaubert en Marcel Proust (met die laatste wordt hij vaak vergeleken). Op een van zijn scholen kreeg hij les van Raymond Queneau, die hem onder zijn hoede nam en later introduceerde in de literaire wereld door hem mee …Lees verder op Wikipedia