Boek
Nederlands

Verloren wijk

Patrick Modiano (auteur), Edu Borger (vertaler)
Een schrijver van detectives keert na 20 jaar terug naar zijn geboortestad Parijs en begint een onderzoek naar een onopgehelderde moord uit het decadente milieu van zijn jeugd.
Onderwerp
Parijs
Titel
Verloren wijk
Auteur
Patrick Modiano
Vertaler
Edu Borger
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Quartier perdu
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2014
200 p.
ISBN
9789021458182 (paperback)

Besprekingen

Een succesvol schrijver van detectives uit Engeland, Ambrose Guise, keert na twintig jaar terug naar zijn geboortestad Parijs. Zoals vele personages uit de romans van de Franse auteur (1945) wordt hij daar geconfronteerd met herinneringen aan een verstoord verleden. Als 19-jarige is hij in 1965 in aanraking gekomen met een jonge weduwe die haar slapeloze nachten doorbracht met een aantal bekenden uit het Parijse nachtleven, van wie er één is vermoord. Zijn zoektocht naar dit verleden mondt - als in een detective - uit in de onthulling van de toedracht van de moord. Maar het obscure milieu waarin de jongen verkeerde, dat door het verstrijken van de tijd nog ondoorgrondelijker is geworden, houdt een spookachtig karakter, evenals de stad waarin de schrijver na twintig jaar ronddwaalt. De soms opzettelijk clichématige beelden in de roman geven het verleden een obsederende aantrekkingskracht en maken het tegelijk onbereikbaar. De auteur is winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur 2014.

Over Patrick Modiano

Jean Patrick Modiano (Boulogne-Billancourt, 30 juli 1945) is een Franse schrijver en de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur 2014. Eerder werd Modiano reeds gelauwerd met onder meer de Grand Prix du Roman van de Académie française (1972) en de prestigieuze Prix Goncourt (1978).

Modiano is de zoon van Louisa Colpijn, een Belgische actrice, en Albert Modiano, een uit het Egyptische Alexandrië afkomstige Joods-Italiaanse man, die elkaar in 1942 in bezet Parijs ontmoetten. Modiano had een vrij eenzame jeugd: zijn ouders waren veel afwezig, zijn broertje stierf op jonge leeftijd en hij zat jaren op strenge katholieke kostscholen. Hij bracht een groot deel van zijn tijd door met het lezen van boeken van schrijvers zoals Louis-Ferdinand Céline, Gustave Flaubert en Marcel Proust (met die laatste wordt hij vaak vergeleken). Op een van zijn scholen kreeg hij les van Raymond Queneau, die hem onder zijn hoede nam en later introduceerde in de literaire wereld door hem mee …Lees verder op Wikipedia