Slapende herinneringen

Slapende herinneringen
Besprekingen
Parijs vol blijvende impressies
Het is of Patrick Modiano (1945) nog iets van het hart moest, iets dat meer dan vijftig jaar op zijn gemoed is blijven drukken en waarvan hij zich nu rekenschap wilde geven. Over de inmiddels verjaarde misdaad waarbij hij betrokken was, gaat een deel van Slapende herinneringen. Verder lijkt dit vooral een aanleiding voor Modiano te zijn geweest om nog een keer te schrijven over al die 'vluchtige ontmoetingen' die hij had in de jaren zestig, met mensen die anders voor eeuwig in de vergetelheid zouden verdwijnen.
Agenda's en notitieblokjes moet hij hebben volgeschreven om zich zo lang nadien met zulke precisie ontmoetingen voor de geest te halen: in welk seizoen het was, hoe laat ongeveer en het exacte adres. Zijn herinnering aan zijn bezoek aan 'dokter Péraud', een yogajuf en volgeling van de spirituele leermeester George Gurdjieff is haarscherp: 'die woonkamer had iets rustgevends, met de twee grote ramen die op de tuin uitzagen en het zachte schijnsel van de schemerlamp tussen de ramen, die maar een deel van de kamer verlichtte.'
Andere plaatsen boezemen hem angst in, of geven hem een slecht gevoel, 'negatieve straling'. Modiano spreekt zelfs van een 'speciale gave die vergelijkbaar is met het zesde zintuig van truffelhonden'. Mij lijkt dit een gave van opmerkzaamheid, maar Modiano interesseerde zich in die tijd voor occulte wetenschappen en las esoterische boeken, 'gewoon omdat ik hield van mysteries'.
Parijs is voor Modiano 'bezaaid met fantomen, even talrijk als d…Lees verder
Het geheugen als een ruïne
Nobelprijswinnaar Modiano zwerft door het Parijs van de jaren zestig - 'vol van fantomen'
Voor liefhebbers is het bij elke nieuwe roman van Patrick Modiano alsof je bij de beste banketbakker van de stad je favoriete taartjes mag gaan halen. Je weet, na ruim 25 steeds soberder romans, wat de ingrediënten zijn en hoe het gebakje smaakt. Weinig schrijvers hebben een zo vaste thematiek - het verlies van het verleden, de ontoereikendheid van het geheugen -, zo'n onverwisselbare eigen toon en zijn zo trouw aan één decor: het Parijs van weleer.
Voor de verteller van 'Slapende herinneringen' is de Franse hoofdstad bezaaid met 'fantomen even talrijk als de metrostations' en hun lampjes die vroeger oplichtten wanneer je op de knoppen drukte van het overzichtsbord dat alle verbindingen toonde.
Zoals vaak in de boeken van Modiano heeft ook deze verteller ooit een kostschool bezocht. Er is ook nu weer sprake van cafés waar geheimzinnige vrouwen boeken zitten te lezen of mysterieuze mannen ontmoeten. De achtergrond wordt bevolkt door rijke of j…Lees verder