Boek
Nederlands

Kleedkamer in kindertijd

Patrick Modiano (auteur), Paul Gellings (vertaler)
Een Franse expat van middelbare leeftijd vertelt over zijn leven in hotels, internationaal gezelschap, zijn verlangen naar contact en onvermogen daartoe, eenzaamheid en vervreemding.
Onderwerp
Herinneringen
Titel
Kleedkamer in kindertijd
Auteur
Patrick Modiano
Vertaler
Paul Gellings
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Vestiaire de l’enfance
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij BV, 2021
152 p.
ISBN
9789021424927 (hardback)

Besprekingen

Morsetekens uit een troebel verleden

Modiano-liefhebbers beleven hoogdagen: er is een nieuwe vertaling én een nieuwe roman. Zowel in Kleedkamer in kindertijd als in Chevreuse merk je hoe subtiel de Nobelprijswinnaar van 2014 zijn 'herinnerings-universum' uitbreidt. De bekoring blijft.

Un nouveau Modiano: telkens is het voorpaginanieuws in Frankrijk. Le Monde zette vorige week een foto van hem op de cover en opende ook zijn boekenbijlage met Modiano's nieuwe roman Chevreuse. Waarna een rist hedendaagse Franse auteurs gloedvol getuigden hoe Modiano hen had beïnvloed. Christophe Boltanski liet noteren dat hij dankzij Modiano romans schrijft 'die de stiltes respecteren'. Bovendien speelt Modiano in liefst vier romans van de Franse rentrée littéraire een uitgesproken rol. Op zijn 76ste is de aarzelende herinneringskunstenaar presque partout.

Je hoort weleens: Modiano schrijft bijna altijd hetzelfde boek. Dat is oneerbiedig. Zeker, de gepatenteerde achteromkijker weet hoe hij zijn 'petite musique' inweeft, hoe hij met sobere zinnen een mysterieuze atmosfeer kan oproepen. De contouren van zijn universum zijn bekend. Daar heb je ze weer, die klopjachten op ongrijpbare herinneringen, vaak in gang gezet door een gebouw, een naam, een telefoonnumm…Lees verder

De hoofdpersoon van deze in 1989 geschreven roman is een Franse expat van middelbare leeftijd in Zuid-Spanje, werkzaam bij een internationaal radiostation. Hij vertelt over zijn leven in hotels, internationaal gezelschap, zijn verlangen naar contact en onvermogen daartoe, eenzaamheid en vervreemding. Een verhaal dat is gelardeerd met verre herinneringen aan Parijs tientallen jaren eerder. Bevat goede sfeertekeningen. Maakt de lezer nieuwsgierig naar de opheldering van allerlei raadsels, maar bevat toch ook vele open einden. Een in Frankrijk zeer populaire schrijver (1945), winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur 2014 en eerder al winnaar van de Grand Prix du Roman van de Académie française en de prestigieuze Prix Goncourt. Goed vertaald, soepel leesbaar en voor breed publiek interessant.

Over Patrick Modiano

Jean Patrick Modiano (Boulogne-Billancourt, 30 juli 1945) is een Franse schrijver en de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur 2014. Eerder werd Modiano reeds gelauwerd met onder meer de Grand Prix du Roman van de Académie française (1972) en de prestigieuze Prix Goncourt (1978).

Modiano is de zoon van Louisa Colpijn, een Belgische actrice, en Albert Modiano, een uit het Egyptische Alexandrië afkomstige Joods-Italiaanse man, die elkaar in 1942 in bezet Parijs ontmoetten. Modiano had een vrij eenzame jeugd: zijn ouders waren veel afwezig, zijn broertje stierf op jonge leeftijd en hij zat jaren op strenge katholieke kostscholen. Hij bracht een groot deel van zijn tijd door met het lezen van boeken van schrijvers zoals Louis-Ferdinand Céline, Gustave Flaubert en Marcel Proust (met die laatste wordt hij vaak vergeleken). Op een van zijn scholen kreeg hij les van Raymond Queneau, die hem onder zijn hoede nam en later introduceerde in de literaire wereld door hem mee …Lees verder op Wikipedia