Boek
Nederlands

De straat van de donkere winkels

Patrick Modiano (auteur), Edu Borger (vertaler)
+1
De straat van de donkere winkels
×
De straat van de donkere winkels De straat van de donkere winkels

De straat van de donkere winkels

Genre:
Roman rond een privé-detective die zich als laatste opdracht stelt op zoek te gaan naar zijn verleden dat hem na het verliezen van zijn geheugen volstrekt onduidelijk is.
Titel
De straat van de donkere winkels
Auteur
Patrick Modiano
Vertaler
Edu Borger
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Rue des boutiques obscures
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2014
224 p.
ISBN
9789021458205 (paperback)

Besprekingen

De hoofdpersoon tracht zijn verleden, waaraan hij de herinnering is kwijtgeraakt, te hervinden. Zijn speurwerk wordt redelijk beloond, maar hij ontdekt tevens dat het verleden even definitief voorbij en afgesloten is als iemands leven nadat hij overleden is. Daarom worden niet alle ontbrekende stukjes van de puzzel teruggevonden en op hun plaats gelegd. De roman, die bekroond is met de Prix Goncourt 1978, is spannend, maar gaat veel dieper dan een detectiveverhaal. Hij is vrij toegankelijk door de klassieke opbouw van het verhaal. De Franse auteur (1945) is winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur 2014.

Over Patrick Modiano

Jean Patrick Modiano (Boulogne-Billancourt, 30 juli 1945) is een Franse schrijver en de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur 2014. Eerder werd Modiano reeds gelauwerd met onder meer de Grand Prix du Roman van de Académie française (1972) en de prestigieuze Prix Goncourt (1978).

Modiano is de zoon van Louisa Colpijn, een Belgische actrice, en Albert Modiano, een uit het Egyptische Alexandrië afkomstige Joods-Italiaanse man, die elkaar in 1942 in bezet Parijs ontmoetten. Modiano had een vrij eenzame jeugd: zijn ouders waren veel afwezig, zijn broertje stierf op jonge leeftijd en hij zat jaren op strenge katholieke kostscholen. Hij bracht een groot deel van zijn tijd door met het lezen van boeken van schrijvers zoals Louis-Ferdinand Céline, Gustave Flaubert en Marcel Proust (met die laatste wordt hij vaak vergeleken). Op een van zijn scholen kreeg hij les van Raymond Queneau, die hem onder zijn hoede nam en later introduceerde in de literaire wereld door hem mee …Lees verder op Wikipedia