Boek
Nederlands

Rozen voor altijd : tuinrozen praktisch en poëtisch geschikt

Patricia De Corte (auteur), Bart Van Leuven (fotograaf)

Rozen voor altijd : tuinrozen praktisch en poëtisch geschikt

Titel
Rozen voor altijd : tuinrozen praktisch en poëtisch geschikt / Patricia De Corte ; fotogr. Bart Van Leuven
Auteur
Patricia De Corte
Fotograaf
Bart Van Leuven
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2006
174 p. : ill.
Aantekening
Met poezie over rozen
ISBN
90-209-6247-7

Besprekingen

Dit boek valt uiteen in twee duidelijke delen. In het eerste deel wordt praktische informatie aangeboden over het kweken van rozen. Samenstelster Patricia De Corte interviewde Ann en Rudy Velle, het koppel dat de bekende rozenkwekerij van rozenveredelaar Louis Lens in Oudenburg overnam en het weer internationale faam gaf. Ze bieden momenteel meer dan 800 verschillende rozensoorten in pot aan. In dit deel is ook plaats voor een korte historiek van de roos: van bij de Romeinen, over de middeleeuwen, tot de eerste Chinese rozen en de moderne rozen, vooral perkrozen.

In deel twee wordt het werk van drie bloemschikkers gepresenteerd met een uitvoerige schets van hun handel en wandel, hun eigen lievelingsroos en hun persoonlijke aanpak bij een compositie. Eerst is Ann Desmet uit Otegem aan de beurt. Opvallend is haar symbolische denkwijze. Ze houdt van tuinrozen omwille van hun authentieke karakter. Per bloembinder worden tien werken gepresenteerd, in combinatie met een gedicht uit h…Lees verder
Dit rozenboek is op bijzondere en geraffineerde manier vormgegeven. De hoofdthema's: bloemwerk, poëzie en rozenbeschrijvingen zijn door elkaar heen gevlochten tot een mooi uitziend en zeer leesbaar geheel. Na een portret van de bekende Belgische rozenkwekers, Rudy en Ann Velle, volgt bloemwerk van de getalenteerde Belgische bloembinders: Ann Desmet, Anneke Goessens en Ivan Poelman. Bij elk bloemwerk wordt niet alleen uitgelegd hoe het gemaakt is, maar ook wordt de soort roos beschreven en is bijpassende poëzie geschreven. Dit boek dient vele doelen en zal vooral gewaardeerd worden door rozenliefhebbers en bloemschikkers. De foto's in kleur zijn fraai, net als de vormgeving. In het totaal worden 30 rozen beschreven; 30 gedichten van bekende dichters vergezellen 30 verschillende bloemstukken.