Boek
Nederlands

Moneyland : een zoektocht naar het verborgen geld van de superrijken en de multinationals

+1
Moneyland : een zoektocht naar het verborgen geld van de superrijken en de multinationals
×
Moneyland : een zoektocht naar het verborgen geld van de superrijken en de multinationals Moneyland : een zoektocht naar het verborgen geld van de superrijken en de multinationals

Moneyland : een zoektocht naar het verborgen geld van de superrijken en de multinationals

Fout geld. Vroeger kon je dat uitgeven aan een auto, een vakantie of een bontjas. Veel meer zat er niet in. Tot een paar bankiers in Londen op een briljant idee kwamen. Zou het niet mogelijk zijn om een plek te creëren waar de belastingdienst je kapitaal nooit zou kunnen vinden? Neem bijvoorbeeld het Kanaaleiland Jersey, waar je al je geld kunt verstoppen in een mooie trust. Of denk eens aan Nevis
Titel
Moneyland : een zoektocht naar het verborgen geld van de superrijken en de multinationals
Auteur
Oliver Bullough
Vertaler
Arjanne van Luipen Nannie De Nijs Bik-Plasman Marianne Palm Annemie De Vries
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Moneyland : why thieves & crooks now rule the world & how to take it back
Uitgever
Amsterdam: Thomas Rap, 2019
412 p.
ISBN
9789400402973 (paperback)

Besprekingen

Een nieuw boek (de Nederlandse vertaling van een door een Britse journalist geschreven werk) op het gebied van financieel-economische criminaliteit. De titel duidt op een virtuele ruimte waarin (illegale) verplaatsing van geldstromen tussen landen en bankrekeningen liefst verborgen en naar profijtelijke locaties plaatsvindt. De auteur is publicist, als zodanig bekend van diverse nominaties voor prijzen. Het boek is thematisch met voorbeelden van over de gehele wereld ingedeeld, met beschrijving van hoe rijkdom te verbergen en wetten te modelleren om dit te faciliteren. Belangrijk thema is witwassen en het aanpakken in deze van de banken. Het boek geeft verslag van eigen onderzoek naast dat van anderen. In de eindnoten wordt nader informatie verstrekt over het bronnenmateriaal en over geraadpleegde zegslieden. In de toegankelijkheid van het boek wordt voorzien met een uitgebreid onderwerpen- en namenregister.

Over Oliver Bullough

Oliver Bullough (Wales, 1977) is een Brits onderzoeksjournalist en schrijver. Zijn artikelen worden hoofdzakelijk gepubliceerd door Reuters, The Guardian en The New York Times.

Biografie

Bullough studeerde Moderne Geschiedenis aan de Universiteit van Oxford. Hij vestigde zich in 1999 in Sint-Petersburg, alwaar hij ruim zeven jaar werkzaam was als correspondent voor Reuters, gespecialiseerd in de regio's Tsjetsjenie en de Caucasus.

Aanvankelijk werkte hij voor lokale kranten in Sint-Petersburg en Bishkek in Kirgistan. Om verslag te doen van de Tsjetsjeense oorlog verbleef hij tot 2006 in Moskou.

Met zijn derde boek Moneyland, Een zoektocht naar het verborgen geld van de superrijken en de multinationals kwam hij in het brandpunt van de Westerse publieke opinie te staan, waarin de toenemende ongelijkheid in inkomens en vermogens steeds meer aandacht krijgt.

Met behulp van schimmige financiële constr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties