Daisy
Nederlands

Zachte riten

Marja Pruis (auteur)
Een vrouw loopt tegen de ondoorgrondelijkheid van het leven aan, waarbij poëzie en liefde een grote rol spelen.
Onderwerp
Poëzie, Liefde
Titel
Zachte riten
Auteur
Marja Pruis
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2016
1 cd
Speelduur
6:48
Oorspr. uitgever
Prometheus
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Vrouw

Andere formaten:

Besprekingen

Guusje Bouhuys is poëziedocent aan de universiteit en wil graag dat alles in haar leven overzichtelijk is, maar niets lijkt meer zeker voor haar: het overlijden van haar broer en de onomkeerbaarheid ervan, haar vriend en zielsmaatje, die getrouwd is en verdacht wordt van plagiaat en haar collega/vriendin, die ernstig ziek is en niet meer beter wordt. Deze gebeurtenissen vormen het raamwerk van deze roman, waarin de hoofdpersoon trouw blijft aan mensen en dingen: aan haar overleden broer en haar doodzieke vriendin en waarbij gedichten en liefde helpen om grip te krijgen op het onzegbare van de dood en het leven. En ‘niet bang zijn’ een rode draad hierin vormt. Het is geen verhalende roman met een verhaallijn en waarin de stijl ten dienste staat van een plot, maar een roman waarbij het gaat om hoe het geschreven is. Het taalgebruik is helder en fijnzinnig. Geschikt voor een ruim lezerspubliek. Genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2017.

Over Marja Pruis

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vysotsky

Marja Pruis (Amsterdam, 26 oktober 1959) is een Nederlands journalist, columnist en schrijver.

Biografie

Marja Pruis studeerde Neerlandistiek en Algemene Taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna ging zij aan de slag als literatuurredactrice bij De Groene Amsterdammer, waar zij sinds 2006 deel uitmaakt van de redactie.

Sinds 1999 schrijft ze romans. In 2002 debuteerde ze met Bloem, een experimentele, impressionistische novelle over lust, seks en de afstand tussen twee mensen in een liefdesrelatie. In 2005 kwam De Vertrouweling uit, een tweede roman over de afstand tussen mensen in een intieme relatie - tussen moeder en dochter, tussen vriendinnen en tussen man en vrouw. De Vertrouweling leverde Pruis nominaties op voor de AKO Literatuurprijs en de Anna Bijns Prijs. In 2008 verscheen Atoomgeheimen, een meer thriller-achtige roman over een succesvolle lingerieontwerpster die wordt g…Lees verder op Wikipedia