Boek
Nederlands

Wiebelkont

Marijke Umans (auteur), Riske Lemmens (illustrator)
+1
Wiebelkont
×
Wiebelkont Wiebelkont
In de reeks:
Bet; 1
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Titel
Wiebelkont
Auteur
Marijke Umans
Illustrator
Riske Lemmens
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2007
68 p. : ill.
ISBN
90-5838-410-1 9789058384102

Besprekingen

Marijke Umans profileert zich als een bezige bij in het culturele wereldje: ze werkt mee aan theaterproducties, schrijft artikels over leesbevordering bij kleuters en kinderen van het lager onderwijs, werkt als dramadocente, recenseert jeugdboeken en verzorgt muziekoptredens. In oktober 2003 richte ze de vzw Roodvonk op, om anderen te 'besmetten' met haar enthousiasme voor literatuur, theater en muziek, en nu is er dus haar eerste jeugdboek.

De voorflap in helgroen en felroze maakt alvast duidelijk dat hoofdpersonage Bet een grenzenloze dynamiek gemeen heeft met de auteur. Of hoe Wiebelkont zich grotendeels als een autobiografisch verhaal laat lezen, aangevuld met fantasievolle elementen, aldus Umans. Samen met haar vier zussen groeit Bet op in een normaal burgergezinnetje. Na vier meisjes hadden haar ouders alle hoop op een zoon gevestigd, en ze behandelen Bet dan ook alsof ze van het mannelijke geslacht is.

Deze potentieel interessante invalshoek had echter ee…Lees verder
Bet is een meisje dat als jongen geboren had moeten worden. Dit was haar ouders voorspeld. Vanaf de geboorte noemt haar moeder haar ondernemende dochter met regelmaat 'jongen'. Bet is openhartig, zegt haar mening, onderzoekt de wereld om zich heen en gaat - fier als een ridder - recht op haar doel af. Haar spontane gedrag heeft vaak minder plezierige gevolgen: school vindt zij buikpijnspannend, omdat ze er vaak terecht wordt gewezen en wanneer zij de dure beugel van haar zus uitprobeert in haar eigen mond, breekt er een beugelhaakje af. Gelukkig heeft ze in Lin een vriendin met wie ze veel lol beleeft en die haar in alle situaties begrijpt. Het verhaal, verdeeld over vijftien korte hoofdstukken, is geschreven in heerlijk Nederlands met Bet als ik-verteller. Aan elk hoofdstuk zijn prachtige (veelal) paginagrote zwart-witillustraties toegevoegd, van een beeldende kracht zonder weerga. Vormgegeven in een mengtechniek met scheursels, druksels, pen en inkt vol ritmische patronen en in het …Lees verder