Een jonge door haar partner in de steek gelaten moeder trekt weer in bij haar excentrieke familie in Dublin.
Titel
Watermeloen
Auteur
Marian Keyes
Vertaler
Els Franci-Ekeler
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Watermelon
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2011
415 p.
ISBN
9789044332391 (paperback)

Besprekingen

Claire is een jonge vrouw van bijna 30. Na haar studententijd geeft ze een goede job op en gaat haar kansen wagen in Londen. Daar ontmoet ze James. Samenwonen en trouwen volgen al snel en ook een baby: een prachtige dochter. Terwijl Claire haar dochter tegen de borst houdt en lieve woordjes van haar man verwacht, vertelt hij haar dat hij weggaat naar een andere vrouw. Voor Claire stort de wereld in: zij zonder James, met een baby zonder naam en 10 kilogram overgewicht. De dagen in de kraamkliniek worden gevuld met huilen, huilen en nog eens huilen.

Claire gaat naar haar ouders in Dublin. Daar wordt ze heel goed ontvangen en besluit ze haar baby Kate te noemen. De kleine Kate is een brave baby en dit is voor Claire het enige positieve in haar leven. De tranen maken plaats voor agressie en onverschilligheid. Dagen lang zonder douche, dagen lang in bed, ruzie met pa, ma en zussen zijn dagelijkse kost. Zo gaan er weken voorbij tot Claire een gesprek van haar zus en moeder afluister…Lees verder
Op de dag dat hun eerste kind is geboren, wordt Claire in de steek gelaten door haar man. Zij gaat met de baby terug naar haar familie in Dublin en weet ondanks haar persoonlijke ellende na verloop van tijd weer plezier in het leven te krijgen, niet het minst door een nieuwe liefde. Het dagelijkse leven in het ouderlijk huis wordt humoristisch beschreven, maar de schrijfstijl is af en toe wat gekunsteld en de moderne levensstijl wordt overdreven. De emoties van de hoofdpersoon overtuigen niet echt, maar de beschrijving van de excentrieke ouders en zusjes van Claire maken het tot een boeiende en eigentijdse roman voor een jeugdig lezerspubliek. Volle bladspiegel, normale druk.