Boek
Nederlands

De grote gemene dealer

Marc De Bel (auteur), Jan Bosschaert (illustrator)
+1
De grote gemene dealer
×
De grote gemene dealer De grote gemene dealer
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Miete en haar drie vrienden van de knoedelgekke Peppelclub vinden een tas met geld. Het geld blijkt van een drugsbende te zijn. Tijdens de avonturen worden Miete en Senne verliefd. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
De grote gemene dealer
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Jan Bosschaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2007
228 p. : ill.
ISBN
9789022321713 (hardback)

Besprekingen

Marc de Bel is een van de bekendste jeugdschrijvers in onze contreien. Zowel zijn boeken en verhalen, als zijn strips en scripts leverden hem al verschillende prijzen op, en veel van zijn werk is in verschillende talen vertaald. De Bel is echter ook een veelschrijver, hij werkt nieuw materiaal in een spoedtempo af, en dat is er aan te merken.

De grote gemene dealer is het derde verhaal rond de vrolijke bende van Miete, Senne, Mathias en Broes. Samen vormen ze in het landelijke dorpje Kruisem de Volwaardige Knoedelgekke Peppels, een hechte club, met een boomhut als clubhuis, codes en de hele reutemeteut. Het is een sterk team, ook al komt Miete eigenlijk uit de stad, en spendeert ze voornamelijk enkel haar vakanties in Kruisem, bij haar tante Teljora. Net als altijd beleven ze ook in De grote gemene dealer een spannend avontuur, dat afgewisseld wordt met persoonlijke besognes. Zo worden Miete en Senne verliefd op elkaar, wat er overigens al van in het begin zat aa…Lees verder
Op de elfde verjaardag van Miete begint een nieuw spannend avontuur van de Peppelclub. Om te zorgen dat ook vriend Broes plezier kan hebben in plaats van vakantiewerk te doen, gaan Miete en haar vrienden allerlei klusjes doen. Het geldprobleem lijkt opgelost als zij een tas met veel geld vinden, maar dan raken zij verzeild in een strijd met de drugsbende van wie het geld is. Naast de avonturen spelen ook nog de romantische gevoelens van Miete en Senne een rol. Derde boek uit de Peppelserie*. Het taalgebruik is beeldend en van deze tijd. Technisch en inhoudelijk goed en zelfstandig leesbaar voor kinderen vanaf groep 6 (ca. 10 jaar). Met in grijstinten uitgevoerde tekeningen en een kleurrijk omslag met Miete en haar drie vrienden. Een prettig lezend, spannend verhaal: spanning en romantische gevoelens wisselen elkaar af.

De grote gemene dealer

Miete wil zo graag haar verjaardag met haar Peppelvrienden in de boomhut vieren. Daarom gaat ze weer even logeren bij haar tante in Kruisem. Maar het ziet er niet naar uit dat ze hun vakanties vrij en vrolijk kunnen doorbrengen zoals eerder. Broes, één van de Peppelvrienden, moet, opdat ze thuis de eindjes aan elkaar kunnen knopen, de hele vakantie komkommers plukken. De andere Peppels besluiten Broes een handje te helpen, zodat er tijd overblijft voor plezier. Tijdens één van hun spelletjes in het Biesbos stuiten ze op een sporttas gevuld met geld. De meningen over wat er met deze buit moet gebeuren zijn verdeeld waardoor ze besluiten de tas te verstoppen en even af te wachten. Lang duurt dat wachten niet want diezelfde nacht weten Miete en haar tante twee jeugdige criminelen te onderscheppen die op zoek zijn naar geld voor drugs. De link met het geld in de sporttas is snel gemaakt. Maar doordat Peppels elkaar altijd trouw zweren en hebben besloten het geheim voor zich te bewaren, be…Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Fruitpunchline

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (I…Lees verder op Wikipedia

Suggesties