Boek
Nederlands

De ongelukkige, gevolgd door De dood van den Dappere

Louis Couperus (auteur), Mark Cloostermans (nawoord)
+1
De ongelukkige, gevolgd door De dood van den Dappere
×
De ongelukkige, gevolgd door De dood van den Dappere De ongelukkige, gevolgd door De dood van den Dappere

De ongelukkige, gevolgd door De dood van den Dappere

De laatste Moorse koning van Granada, Aboe Abdallah voert tussen 1482 en 1492 een wanhopige strijd tegen de steeds verder opdringende Spanjaarden.
Bevat
De ongelukkige
De dood van den Dappere (verhaal ontleend aan dl. 38 van de Volledige werken)
Onderwerp
Spanje ; 15de eeuw
Titel
De ongelukkige, gevolgd door De dood van den Dappere
Auteur
Louis Couperus
Nawoord
Mark Cloostermans
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Veen klassiek, 2013
277 p.
ISBN
9789020413724 (paperback)

Besprekingen

Couperus publiceerde de historische roman 'De ongelukkige' in 1915. Het boek speelt in het Spanje aan het eind van de 15e eeuw. De ongelukkige in kwestie is Boabdil, de laatste koning van Granada. In 1482 stoot hij zijn vader van de troon, maar even later delft hij het onderspit tegen Ferdinand van Aragon. Daarmee ging het laatste Moorse staatje in Spanje ten onder en namen de katholieken het heft in handen. Couperus toont zich in de beschrijving van Spanje en van Granada in het bijzonder op de toppen van zijn beschrijvingskunst. Deze uitgave volgt de wetenschappelijk verantwoorde editie van de volledige werken van Couperus. Kleine druk.

Over Louis Couperus

Louis Marie Anne Couperus (Den Haag, 10 juni 1863 – De Steeg, 16 juli 1923) was een Nederlandse schrijver en een van de eerste Nederlandse vertegenwoordigers van het literaire naturalisme.

Couperus' werk omvat allerlei uiteenlopende literaire genres. Hij debuteerde met poëzie, maar legde zich vervolgens al snel toe op psychologische romans, waarmee hij de meeste bekendheid verwierf. Hij schreef daarnaast cultuursprookjes, historische romans en veel reisverslagen en columns. In het algemeen wordt hij gezien als een van de belangrijkste schrijvers uit de canon van de Nederlandse literatuur. De uitgave van zijn Volledige Werken (1987-1996) geldt als een van de eerste Nederlandse tekstedities die volgens wetenschappelijke, tekstkritische normen tot stand zijn gekomen.

Biografie

Vroege jaren

Couperus werd op 10 juni 1863 geboren op de Mauritskade in Den Haag, in het pand op numm…Lees verder op Wikipedia